Szegeden is leshetünk csillagokat a Perseidák hetében

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Egy hét a csillagok alatt című programsorozat részeként országszerte több mint ötven távcsöves bemutató várja az érdeklődőket – többek között Szegeden is. A legtöbb esemény csütörtök, péntek és szombat éjjel lesz.

A programsorozat alkalmából a Szegedi Csillagvizsgáló és az MCSE Szegedi Csoportja ingyenes távcsöves bemutatóra és hullócsillag-lesre hívja az érdeklődőket szombat estétől éjfélig. Az esemény további részletei annak Facebook-oldalán olvasható.

A programdömping célja, hogy minél többen élhessék át az éjszakai égbolt megfigyelésének élményét. Minderre jó alkalom kínálkozik a héten, ugyanis csütörtökön tetőzik a Perseida meteorraj, amely fényektől védett helyen szabad szemmel is rendkívüli látványt nyújt. A hullócsillagokon kívül is bőven lesz látnivaló az égbolton: megfigyelhető lesz majd egyebek mellett a Jupiter, a Szaturnusz, számos csillaghalmaz és galaxis, valamint a Tejút is.

Szeged mellett Baján, Balatonföldváron, Hajdúböszörményben, Salgótarjánban, és Zselickisfaludon is tartanak a csilalgászati alkalomból egyebek mellett csillagászati előadásokat, távcsöves bemutatókat, hullócsillaglest, valamint lézeres csillagképtúrákat. Az Egy hét a csillagok alatt közhasznú és ismeretterjesztő kezdeményezés, amelynek programjaihoz csillagvizsgálók, egyesületek és szakkörök, valamint amatőr- és kutató csillagászok járultak hozzá.

Aki pedig arra kíváncsi, hogy pontosan mi is ez a csillagászati jelenség, az a Magyar Csillagászati Egyesület írásából kiderítheti.

(via MTI)

Előző sztori

Harmadszor publikál a Nature Chemistry-ben az SZTE

Következő sztori

Belevágott a munkába a Szedeák