Sport

Stadion: Orbán ellenzéke is tolná a pénzt a sportba

Stadion: Orbán ellenzéke is tolná a pénzt a sportba

2021. augusztus 25., szerda
Stadion: Orbán ellenzéke is tolná a pénzt a sportba

DK: az államnak szerepet kell vállalnia a sportfinanszírozásban

A Demokratikus Koalíció az Indexnek küldött válaszában leszögezi, hogy az államnak mindig szerepet kell vállalnia a hazai sportfinanszírozásban. A kérdés ennek célja, hatékonysága. A DK, ha kormányváltás lesz, stratégiai tervek elkészítésére, azok maradéktalan ellenőrzésére és eredményességük mérésére készül, szoros együttműködésben a hazai szakszövetségekkel. A mértékkel megjelenő állami finanszírozás fontos a profi sportban is, mert az ott elért klubsikerek terelik a gyerekeket a sportolás irányába.

A meglévő infrastruktúra állagmegóvására, minél hatékonyabb hasznosítására, kisebb, komplex multifunkciós csarnokok építésére, az uszodaprogram folytatására és tornatermek létesítésére fordítanák a forrásokat.

Jobbik: fontos az állami támogatás

A Jobbik szerint a sport állami támogatása több szempontból is fontos, kiemelt jelentőségűnek tartják, hogy a magyar emberek mindennapjainak részévé váljon a mozgás, ezért a szabadidősportra a jelenleginél több forrást biztosítanának. Az élsport és a versenysport terén kialakítanának egy a piaci alapú támogatások ösztönzéséhez szükséges feltételrendszert is.

További sportlétesítmények építésénél és felújításánál a fenntarthatóság, a költséghatékony üzemeltetés és a földrajzi elhelyezkedés kritériumait helyeznék előtérbe. A sportinfrastruktúra fejlesztését tornatermekkel kezdenék, mert nem tartják elégségesnek a mindennapos testnevelést szolgáló létesítmények számát.

Momentum: szükség van sportlétesítményekre

A Momentum álláspontja szerint azok a fejlesztések jelentik a jelenlegi sporttámogatási rendszer egyik alappillérét, amelyek célja az egészségmegőrzés, és elősegítik, hogy az emberek kitörjenek a mozgásszegény életmódból. Kiemelt szándékuk az is, hogy biztosítsák a sportolás tárgyi és infrastrukturális feltételeit a hátrányos helyzetű régiókban, ezzel segítve, hogy a sport a társadalmi felzárkózás terepe lehessen.

A magyar profi versenysport kizárólag piaci alapon – a jelenlegi eredményességi szintjén – nem volna fenntartható. Az állami szerepvállalásnak tehát nem a ténye, hanem a mikéntje a kérdés

– olvasható a cikkben. Ennek "az arányai, a feltételei, az átláthatósága, illetve az, hogy milyen, társadalmi konszenzus tárgyát képező közcélokat kíván finanszírozni a közösség” a lényeg, véli a párt.

Sportlétesítmények építésére természetesen a Momentum szerint is szükség van, de nem elsősorban a profi versenysport világában, hanem a szabadidősport, a diáksport és az egyetemi sport tárgyi feltételeinek vonatkozásában.

Az MSZP a teljesítmény alapú finanszírozás mellett áll

A szocialisták szerint a sportszakmával közösen kell meghatározni, hogy a versenysport mely területei állhatnak meg részben vagy egészben a saját lábukon piaci alapon is, és melyek fenntartásához kell időlegesen vagy állandóan állami támogatás. Az MSZP azt tartja helyesnek, hogy a versenysportban és az élsportban csak valódi teljesítményen alapuló finanszírozás legyen.

A szocialisták azt is kifogásolják, hogy sok sportlétesítmény egyfunkciójú, ezért szükségesnek tartanak egy olyan állami intézményt, amely az önkormányzatok és/vagy a klubok által nem fenntartható létesítményeket működteti.

LMP: a tömegsport csak állami támogatással működik

Az LMP az Index megkeresésére hangsúlyozta, hogy az egészséges társadalom egyik alappillére minél több ember sportolása, és az utánpótlás-nevelés, az iskolai sport, a rekreáció csak állami támogatással lehet működőképes, ezért a forrásokat elsősorban ezekre kell fordítani.

A párt úgy véli, hosszú távon legalább a médiaérdeklődést kiváltó látványsportokban el kell érni, hogy a szövetségek és a klubok minél magasabb piaci bevételek mellett egyre kevésbé függjenek az államtól, „legyen szó játékoseladásról, televíziós jogdíjakról, jegybevételekről vagy éppen merchandisingról”.

Az LMP szerint kizárólag olyan létesítmények kellenek, melyek közcélokat szolgálnak, uszodákra, tornacsarnokokra, felnőtt játszóterekre, közparkokra, grundokra, futópályákra egyértelműen szükség van - magyarázták.

A teljes cikket IDE kattintva lehet elolvasni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.