Közélet

Mentőakció: éjfélkor hozzák a magyarokat és amerikaiakat Budapestre Afganisztánból!

Mentőakció: éjfélkor hozzák a magyarokat és amerikaiakat Budapestre Afganisztánból!

2021. augusztus 22., vasárnap
Mentőakció: éjfélkor hozzák a magyarokat és amerikaiakat Budapestre Afganisztánból!

Vasárnap az esti órákban, várhatóan éjfél körül Budapestre érkezik Afganisztánból a mentőakcióban résztvevő első magyar repülőgép - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján.

Magyar Levente azt mondta,

a repülőgéppel érkező embereket a magyar honvédek a halálból mentették ki. Nagy részük afgán, jelentős részük pedig magyar és amerikai állampolgár

- közölte.

Az államtitkár közölte, amerikaiak tucatjait menekítik ki Afganisztánból "azzal a jelentős légi kapacitással, amelyet a Magyar Honvédség ebben a mentőakcióban rendelkezésre bocsátott". További részleteket akkor árulhatnak el, amikor a kimenekítettek mindegyike biztonságban lesz, a mentőakció folytatódik - tette hozzá.

https://szegedma.hu/2021/08/mentoakciot-inditott-magyarorszag-afganisztanban-magyarokat-es-szovetsegeseket-hoznak-haza

"Akármit is gondolunk róluk"

Az államtitkár elmondta, péntek délutánra hívta össze a NATO főtitkára a tanács miniszteri ülését. "A NATO ezekben a napokban éli át hetven éves fennállásának legsúlyosabb válságát" - jelentette ki Magyar Levente. Elmondta, a NATO-ülésen felvetették azt is a magyarok, hogy minden egyes Afganisztánnal határos országgal haladéktalanul fel kell venni a kapcsolatot, Európa biztonsága érdekében együtt kell működni velük, "akármit is gondolunk róluk".

A tálibok "elkezdték kivillantani a foguk fehérjét", Afganisztánból tömegek fognak Európa felé megindulni.

Ezt csak úgy tudjuk kezelni, ha a helyszínen nyújtunk segítséget, először is azzal, hogy nem engedjük az embereket koordinálatlanul rázúdulni Európára - fogalmazott az államtitkár.

(Borítóképünk illusztráció!)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.