Mentőakció: éjfélkor hozzák a magyarokat és amerikaiakat Budapestre Afganisztánból!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vasárnap az esti órákban, várhatóan éjfél körül Budapestre érkezik Afganisztánból a mentőakcióban résztvevő első magyar repülőgép – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján.

Magyar Levente azt mondta,

a repülőgéppel érkező embereket a magyar honvédek a halálból mentették ki. Nagy részük afgán, jelentős részük pedig magyar és amerikai állampolgár

– közölte.

Az államtitkár közölte, amerikaiak tucatjait menekítik ki Afganisztánból “azzal a jelentős légi kapacitással, amelyet a Magyar Honvédség ebben a mentőakcióban rendelkezésre bocsátott”. További részleteket akkor árulhatnak el, amikor a kimenekítettek mindegyike biztonságban lesz, a mentőakció folytatódik – tette hozzá.

“Akármit is gondolunk róluk”

Az államtitkár elmondta, péntek délutánra hívta össze a NATO főtitkára a tanács miniszteri ülését. “A NATO ezekben a napokban éli át hetven éves fennállásának legsúlyosabb válságát” – jelentette ki Magyar Levente. Elmondta, a NATO-ülésen felvetették azt is a magyarok, hogy minden egyes Afganisztánnal határos országgal haladéktalanul fel kell venni a kapcsolatot, Európa biztonsága érdekében együtt kell működni velük, “akármit is gondolunk róluk”.

A tálibok “elkezdték kivillantani a foguk fehérjét”, Afganisztánból tömegek fognak Európa felé megindulni.

Ezt csak úgy tudjuk kezelni, ha a helyszínen nyújtunk segítséget, először is azzal, hogy nem engedjük az embereket koordinálatlanul rázúdulni Európára – fogalmazott az államtitkár.

(Borítóképünk illusztráció!)

Előző sztori

Náci sashoz hasonlította a pár nap alatt híressé vált turult Lendvai Ildikó

Következő sztori

Vasárnapi migránsáradat: 65 illegális bevándorlót talált a hőkamera Gyálarétnél