Így vigyázzunk házi kedvenceinkre augusztus 20-án!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ünnepi tűzijáték hang és fényhatással jár. A szegedi Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az állatokra a tűzijáték sokkhatásként hat, amitől a megijedt kutyák és macskák elszökhetnek, illetve félelemből támadhat és haraphat. Az Egyesület sajtóközleményében néhány tanáccsal állt elő a pénteki tűzijátékokra tekintettel.

Seres Zoltán egyesületi vezető javaslata az, hogy az állatok számára a durrogás idejére a gazdik biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet. Megelőző intézkedésekkel csökkenhet a kóborrá vált állatok száma, illetve elősegíthetjük a felelős állattartást.

Az Egyesület az állattartók számára a következőket javasolja:

  • az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyünk magunkkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz,
  • az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang és fényhatása idején zárt helyen tartsuk,
  • a biztonság kedvéért tegyünk kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni a gazdival,
  • ha megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 km-es körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes.

(A borítókép forrása: Orpheus Állatvédő Egyesület)

Előző sztori

Új kis lakóját várja a szegedi vándorbölcső

Következő sztori

“Bazári alkudozás”, avagy így nyeri meg az előválasztást a DK