Augusztus végétől fogadhatnak cserediákokat a megyei családok

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Augusztus végéig 15 országból összesen 85 cserediák érkezik Magyarországra a következő tanévre az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány szervezésében – írja az Alapítvány sajtóközleményében. Közülük 5-6 középiskolás Csongrád-Csanád megyében ismerkedhet majd meg Magyarország értékeivel. Az American Field Service (AFS) önkéntes családokat toboroz a számukra.

100-ból 76 megyei befogadna otthonába egy cserediákot

Az AFS Csongrád-Csanád megyei önkéntesei igen aktívak, így a körzet minden évben fogad cserediákot és utaznak a megyéből csereprogramra. Az elmúlt években például a körzetből 20 diák tanult többek között Írországban, Belgiumban, Peruban, Hongkongban és a Dominikai Köztársaságban. Csongrád-Csanád megyében pedig 25 külföldi (thai, koreai, paraguayi, török illetve olasz) középiskolás diák ismerkedett meg a magyarországi élettel és kultúrával. A megyében 45 aktív önkéntes segíti a nemzetközi diákcsere-szervezet tevékenységét. A nyár végén érkező új cserediákok befogadására az AFS további fogadócsaládok jelentkezését várja Csongrád-Csanád megye egész területéről.

Erre pedig jó esély mutatkozik, hiszen a magyarok alapvetően nyitottak a külföldi kultúrák iránt. Az AFS által idén júliusban, több száz fő megkérdezésével elvégzett, országos felméréséből az derült ki, hogy a magyar lakosság 78 százaléka szívesen befogadna otthonába 3-12 hónapra egy középiskolás, külföldi cserediákot.

A Csongrád-Csanád megyei fogadási hajlandóság pedig közelít az országos átlaghoz: a megyei válaszadók több mint háromnegyede, 76 százaléka ugyancsak szívesen vendégül látna egy külföldi fiatalt. A felmérésben igennel válaszolók azt is elárulták, hogy miért, és elsősorban honnan fogadnának cserediákot, illetve, hogy milyen előnyöket remélnek ettől.

A nyelvtanulás a fő motiváció

Arra a kérdésre, hogy „Leginkább mi motiválná a cserediák-fogadásban?” az országos felmérésben résztvevők többsége (23,3 százaléka), azt válaszolta, hogy szeretné megismerni a cserediák kultúráját. A Csongrád-Csanád megyei válaszadóknál ez csak a harmadik legfontosabb motivációs tényező (16 százalék).

A cserediák-fogadás iránt érdeklődő megyei megkérdezettek 39 százaléka a családja nyelvtanulását segítené így, míg a Csongrád-Csanádban élők 19 százaléka szívesen megismertetné a külföldi diákot a magyar kultúrával.

A megyei megszólalók 10 százaléka azt szeretné, hogy a saját gyermeke is közelebb kerüljön a cserediák-léthez, illetve ugyanennyien vannak azok, akik ily módon szeretnének külföldi ismerősöket szerezni. A megyei válaszadók 6 százalékát pedig az motiválja, hogy jó élményeket szerezzen egy cserediáknak.

41 százalékuknak mindegy lenne, honnan érkezik

Az AFS kutatásában résztvevőket arról is megkérdezték, hogy melyik kontinensről fogadnának legszívesebben egy cserediákot. A megyei válaszadók 41 százaléka számára mindegy, melyik földrészről érkezik a diák, de ugyanennyien leginkább egy európai középiskolást látnának szívesen az otthonukban. A felmérésben résztvevők 9 százaléka Ausztráliából származó fiatalt szeretne fogadni, és 3-3 százalék azok aránya, akiknek egy Észak-Amerikában, Dél-Amerikában vagy Ázsiában élő diák lenne szimpatikus.

A munkaerőpiacon is készségeket fejleszt

A felmérés kitért arra is, hogy milyen készségekre és képességekre lehet kedvező hatással a cserediák-fogadás a fogadócsalád tagjainál. A Csongrád-Csanád megyei megkérdezettek 34 százaléka úgy gondolja, hogy a család toleranciáját növeli legnagyobb mértékben, míg a válaszadók negyede szerint a fogadócsalád nyelvtudására van a legkedvezőbb hatással a cserediák-fogadás. 19 százalék azoknak az aránya, akik szerint a befogadók együttműködési készsége fejleszthető így, míg 13 százalék szerint a családtagok kapcsolatteremtési készségét fejleszti leginkább a cserediák jelenléte. A felmérésben résztvevők 9 százaléka jelölte meg azt a választ, hogy a család rugalmasságát érintheti legkedvezőbben egy külföldi középiskolás befogadása.

Hogyan lehet befogadni egy cserediákot?

Azok a családok, amelyek külföldi diákot fogadnának, az AFS budapesti irodájához vagy helyi önkéntesekhez fordulhatnak felvilágosításért, illetve ezen az oldalon szerezhetnek információkat. Az önkéntes családok számára az AFS támogatást nyújt, amely a diák utazási költségeit, iskolai étkezését, betegség- és balesetbiztosítását, gyógyszereit fedezi. „A cserediákok fogadásának nincsenek szigorú követelményei, fontos azonban, hogy egy család azért döntsön egy külföldi diák befogadása mellett, mert kíváncsi egy más országból, egy másik kultúrából érkező emberre” – hangsúlyozza Kovács Mónika, az AFS Magyarország szegedi körzetelnöke.

Mi az az AFS?
A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számontartott AFS-t – American Field Service néven – 1915-ben alapították, és 1990 óta működik Magyarországon. A szervezet 98 országban mintegy 50 ezer önkéntes munkáját koordinálja, s eddig több mint kétezer magyar diák csereévét, és nagyjából ugyanennyi külföldi diák magyarországi tartózkodását szervezte meg. Az AFS révén több mint 90 ország 12 ezer diákja vesz részt minden évben 3-11 hónapos külföldi tanulmányúton, s eddig világszerte több mint 500 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek és helyi iskolákban tanultak.

Előző sztori

Kopogtat a negyedik hullám – közel száz új fertőzöttet regisztráltak tegnap

Következő sztori

Megtalálták a Bertalan hídról leugró férfit