Közérdekű

Augusztus végéig lehet jelentkezni az Önkéntes Katonai Szolgálatra

Augusztus végéig lehet jelentkezni az Önkéntes Katonai Szolgálatra

2021. augusztus 25., szerda
Augusztus végéig lehet jelentkezni az Önkéntes Katonai Szolgálatra

A 2020. júliusában elindult Speciális Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálat sikerét alapul véve született meg a Magyar Honvédség új, állandó szolgálati formája, az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ).

A szolgálat létrehozásakor egyértelmű célkitűzés volt, hogy egy olyan képzési és kereseti alternatíva jöhessen létre, amely főként azokat a fiatalokat szólítja meg, akik az idei tanévben valamiért kénytelenek elhalasztani felsőfokú tanulmányaik megkezdését, illetve szeretnék kipróbálni magukat a katonai pályán.

Minden országnak szüksége van önkéntes tartalékosokra

A Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Honvédség elkötelezettek az állampolgárok honvédelmi ismereteinek bővítésében, a hazafias nevelés támogatásában, melyek eredményesen segítik elő a katonai pályaorientációt, valamint az utánpótlás biztosítását. Tény, hogy minden nemzet hadereje a hivatásos katonákon túl a felkészült és sokoldalú tartalékos erőkön nyugszik.

Magyarországnak szüksége van olyan önkéntes tartalékosokra, akik a civil életük mellett támogatják a haderő munkáját; olyan tartalékosokra, akik veszélyhelyzetben sem riadnak vissza attól, hogy segítséget nyújtsanak az országnak - erre ad megoldást az ÖKSZ.

Az ÖKSZ 2+4 hónapos katonai szolgálat teljesítését vállaló jelentkezők, egy átfogó honvédelmi ismereteket nyújtó képzésen vehetnek részt, mely az élmény-tapasztalatszerzés mellett, stabil kereseti lehetőséget, megélhetési alternatívát is kínál.

A képzés első ciklusában (2 hónap) a résztvevők egységesen a mindenkori minimálbérnek megfelelő összegre jogosultak, mely jelenleg bruttó 167.400,- forint.

A második, 4 hónapos ciklus megkezdése előtt több választási lehetősége van a résztvevőnek:

  • a fennmaradó szolgálati idejére (is) az adott területvédelmi köteléknél marad, ahol alapszintű lövészképzésben részesül 
  • lehetősége van a jogviszonyváltásra - például szerződéses katonának 
  • a műveleti besorolású katonai szervezetnél töltött kiképzés mellett (illetménye ekkor bruttó 219.000,- forintra emelkedik, azonban számolni kell az esetleges helyőrségváltással, ilyenkor viszont jogosulttá válik laktanyai elhelyezésre)
    o A magasabb jövedelem-forrás mellett előny továbbá, hogy olyan különleges felkészítési foglalkozásokon is részt vehetnek, mint az ejtőernyős-, búvár-, speciális lövész kiképzés, de akár elsajátíthatják a különleges katonai gépjármű, harcjármű, munkagép vezetésével, kezelésével összefüggő képességeket is. 
  • természetesen a szerződésbontás is választható opció, hiszen a program az önkéntesség elvén alapul.

Más juttatásokra is jogosultak

Az ÖKSZ jelentkezők a fent felsorolt illetményeken kívül élelmezési ellátásban, utazási költségtérítésben, szükség esetén szociális támogatásban is részesülnek, továbbá a katonáknak járó vásárlási kedvezménnyel is élhetnek.

Az ÖKSZ kiképzései 2021. szeptember 15-én, a jelentkezők létszámának függvényében, tervezetten a megyeszékhelyeken és Budapesten indulnak (Zala megyében Nagykanizsán). Azért, hogy a képzés első ciklusa lehetőleg a jelentkező lakhelyéhez minél közelebb essen, további helyszínek is felkészülnek a jelentkezők fogadására.

A jelentkezésről

Habár a program kiemelt célcsoportjai a felsőoktatásba jelentkező, de felvételt nem nyert, vagy a köznevelési intézményeket szakképesítéssel vagy anélkül elhagyó 18 év feletti fiatalok, azonban az ÖKSZ nemtől függetlenül, minden 18 és 65 év közötti magyar állampolgár előtt nyitva áll.

Feltételek:

  • egy háziorvosi véleménnyel egyenértékű egyszerűsített egészségi és pszichikai alkalmassági vizsgálat (mely díjai utólag visszatérítésre kerülnek)
  • betöltött 18. életév,
  • magyar állampolgárság,
  • magyarországi bejelentett lakcím,
  • büntetlen előélet

Jelentkezni 2021. július 22-től legkésőbb 2021. augusztus 31-ig, bármelyik magyarországi toborzóirodában vagy az onlinetoborzo@mil.hu email-címen lehet.

via honvedelem.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.