Arizonai Egyetem: Nem híznak el azok, akik finomított cukros ételeket esznek!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egy új kutatás szerint a finomított cukortól nem kell annyira rettegni - írja a Business Insider cikke alapján az Index.

A súlyfelesleg kialakulásának esélye nem nagyobb magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztásakor, mint az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek esetében

– állítja az Advances in Nutrition című amerikai táplálkozástudományi szaklapban megjelent friss kutatás.

Az Arizonai Egyetem munkatársai 43 csoportos kutatás adatait egyesítették és elemezték, így közel kétmillió felnőtt testtömegindexét (BMI) és táplálkozási szokásait hasonlították össze.

Mint kiderült, a finomított cukrokat gyakrabban fogyasztók és a tudatosan a lassú felszívódású szénhidrátok felé orientálódó csoportok testtömegindexe között nem mutatkozott jelentős különbség.

A kifejezetten fogyókúrás étrendeket vizsgáló 27 kutatás 70 százalékában ráadásul alacsonyabb BMI-t találtak a magas glikémiájú élelmiszereket legbuzgóbban fogyasztók körében.

A közvélekedéssel szemben nem lesznek nagyobb eséllyel túlsúlyosak, és nem híznak el, akik magas glikémiás indexű élelmiszereket tartalmazó étrendet követnek. Továbbá egyáltalán nem kisebb az esélye annak, hogy fogyjanak

– összegezte Glenn Gaesser professzor, az egyik szerző az eredményeket.

A kutatók következtetése, hogy az élelmiszerek egyéb tulajdonságai, mint a tápanyagsűrűség, a rosttartalom vagy a hozzáadott cukor mennyisége fontosabbak, mint a glikémiás index, ezért véleményük szerint bűnbaknak kikiáltott finomított cukroknak is helyük lehet az egészséges étrendben.

(via Business InsiderYahoo!, Index)

Előző sztori

Szeged 1949: foghíj keletkezik őstörténetünkben

Következő sztori

Náci sashoz hasonlította a pár nap alatt híressé vált turult Lendvai Ildikó