Egyetem

Forradalmi mRNS kutatásban vesz részt az SZTE

Forradalmi mRNS kutatásban vesz részt az SZTE

2021. július 15., csütörtök
Forradalmi mRNS kutatásban vesz részt az SZTE

Forradalmian új lehetőségeket kínál az mRNS-alapú vakcinálás. A Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium (BNL) egyik célja, hogy ezt a módszert Magyarországon bevezessék. A munkát a Szegedi Biológiai Kutatóintézet irányítja, amelynek kutatói együttműködésében kulcsszerepet játszanak a Szegedi Tudományegyetem egykori és mai polgárai is.

Az mRNS-LNP technológia meghonosítása, valamint a technológia fejlesztésére és többcélú felhasználására alkalmas hazai kutatóhely kialakítása az egyik alprogramja a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban létrehozott Biotechnológiai Nemzeti Laboratóriumnak.

Az állati és humán orvoslás egyik sarokkövét a vakcinák jelentik, a legmodernebb vakcinálási eljárás mRNS-alapú oltóanyagokkal történik. Az eljárás a SARS-CoV-2 okozta Covid-19 megbetegedés elleni harcban megmutatta erejét. A technológia lényege, hogy az immunválaszt kiváltó fehérjét a szervezet saját immunsejtjeivel, az oltással bevitt lipid nanopartikulumokba csomagolt mRNS-ről termeltetik meg.

A módszer felfedezésében, kifejlesztésében elévülhetetlen az érdeme és szerepe Karikó Katalinnak és Pardi Norbertnek. Mindkét biológus a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott és doktorált, mindkettőjüknek a Szegedi Biológiai Kutatóközpont jelentette az első munkahelyet.

A BioNTech alelnöke, illetve a Pennsylvaniai Egyetemen saját laboratóriumot vezető ifjú kutató is bekapcsolódik az SZBK mRNS laboratórium munkájába. Az SZBK kutatóinak a zöme és a BNL vezetője, Erdélyi Miklós is a Szegedi Tudományegyetemen doktorált.

A nukleozid módosított mRNS technológia feltalálója, Karikó Katalin legutóbbi szegedi látogatásán felkereste az SZBK több kutatócsoportját, ahol az mRNS programban résztvevő szegedi kutatók személyesen is bemutathatták a terveiket és kezdeti eredményeiket.

Az mRNS-LNP technológia legfontosabb eleme magának az úgynevezett nukleozid módosított mRNS-eknek a tervezése, laboratóriumi előállítása és minőség ellenőrzése. Mindez a molekuláris biológián belül is különleges szaktudást igényel. Az SZBK munkatárasai az mRNS előállítás fortélyait Pardi Norberttől tanulják meg.

Az mRNS laboratórium munkája Szegedi Biológiai Kutatóközpont lipid biokémiában, lipid szintézisben, molekuláris biológiában, mikrofluidikában és immunológiában jártas kutatócsoportjainak együttműködésében valósul meg

– utalt a további munkamegosztásra Erdélyi Miklós. – A programunk a kutatócsoportok, intézetek egymás tudását kiegészítő hatékony, projektszemléletű együttműködésének jó példája. A Nemzeti Laboratórium forrásaival az intézetben meglévő szaktudást és kutatási infrastruktúrát hatékonyan tudjuk felhasználni az mRNS program végrehajtására.

A mRNS-LNP technológia sokoldalú felhasználási lehetőségeket kínál az alapkutatásban a biotechnológiában és a gyógyszergyártásban egyaránt. Az mRNS vakcinák sikere alapkutatási és fejlesztő laboratóriumok sokaságának adott ösztönzést. A témakör óriási fejlődés előtt áll. A technológia ismerete, illetve értő alkalmazásának képessége egyértelműen versenyelőnyt jelenthet kutatóintézetnek, egyetemnek, biotechnológiai cégeknek egyaránt. A Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium keretén belül létrehozott tudást kutatási együttműködésekkel a partnereik számára is elérhetővé teszik.

A témáról további részleteket az SZTE hírportálján lehet olvasni.

SZTE Sajtó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.