Közélet

Orbán Viktor: Ma elérjük az 5,5 millió beoltottat, újabb korlátozásokat oldunk fel

Orbán Viktor: Ma elérjük az 5,5 millió beoltottat, újabb korlátozásokat oldunk fel

2021. július 2., péntek
Orbán Viktor: Ma elérjük az 5,5 millió beoltottat, újabb korlátozásokat oldunk fel

Közölte, a hajnali jelentés szerint az elmúlt 24 órában nem volt halálos áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon, kórházban lélegeztetőgép nélkül 76 embert ápolnak, lélegeztetőgépen pedig 22-en vannak. Közölte azt is: pénteken-szombaton eléri az ötmilliót azok száma is, akik már a második oltást is megkapták.

Újabb lazítások

A korlátozások feloldásáról a többi között elmondta: a szociális intézmények és a kórházak kivételével nem lesz kötelező a maszkviselés, sem az üzletekben, sem a tömegközlekedési eszközökön. Persze ha valaki úgy gondolja, hogy nagyobb biztonságot szeretne magának, hordhat maszkot, de ez nem lesz kötelező - jelezte a miniszterelnök.

Ismertette azt is: védettségi igazolvány nélkül lehet belépni a vendéglátóhelyiségekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe és az előre váltott ülőhelyes nézőtéren tartott kulturális rendezvényekre. Az üzletekre vonatkozó korlátozások megszűnnek, magánrendezvényeken 50 helyett 100-an vehetnek részt, lakodalomban pedig 200-ról 400-ra emelkedik az engedélyezett létszám - közölte. Hozzátette: három helyen tartják fenn "szigorúan és erélyesen" a belépés védettségi igazolványhoz kötöttségét: a sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott "koncertszerű rendezvények" esetén.

Negyedik hullám?

Orbán Viktor nyomatékosította: Magyarország teljes egészében felkészült arra, ha a járványnak egy újabb, negyedik hulláma lenne. Ismét arra kért mindenkit, hogy oltassa be magát, mert ha így tesz, jó esélye van, hogy nem betegszik meg a negyedik hullámban sem, ha viszont nem oltatja be magát, rá fog jönni arra, "csalfa remény", hogy elbújhat oltatlanul a vírus elől. Egy esetleges harmadik oltással kapcsolatban a miniszterelnök türelmet kért. Szerinte lehet, hogy elérkezik az a pillanat, amikor a szakemberek véleménye az lesz, hogy lehet harmadik oltást adni, de ez még nem lezárt vita.

A miniszterelnök szerint a korlátozások feloldása, a nyitás önmagában is segíti a gazdasági teljesítményt, ugyanakkor arra is figyelmeztetett: "a fogaskerekek azért csikorognak", ezért szerinte szükség van arra, hogy időnként váratlannak és erőteljesnek tűnő kormányzati döntéseket is hozzanak, mert ha csak magától hagyják a gazdaságot újraindulni, akkor az lassú lesz, a növekedés alacsony és a jövedelem is kevesebb lesz az embereknek a zsebében.

Építőipari korlátozások

Bejelentette: a kormány csütörtöki ülésén határozott, a gazdaságba beavatkozó, aktív, kezdeményező kormányzati döntéseket hozott, így októbertől kiviteli korlátozást rendelt el építőipari termékekre. Hozzátette: részben azért "szaladtak el" az építőipari anyagok árai néhány terméknél, mert megnőtt az országból kivitt mennyiség. Megjegyezte: a korlátozást először be kell jelenteni Brüsszelben, az Európai Uniónak azt engedélyeznie kell, a notifikáció négy hónapig tart. Addig a kivitel esetében kötelező bejelentést és állami elővásárlási jogot vezetnek be, "megpróbáljuk Magyarországon tartani az építkezések szempontjából kulcsfontosságú anyagokat" - mondta.

Közölte azt is: a kormány döntött még a távmunka bővítéséről, export-hitelbiztosításról, 17 városban munkahelyteremtő beruházások elindításáról, valamint 3 éves bértámogatási megállapodást kötött a MÁV-val, a Volánnal, a postával, a Nemzeti Útdíjszolgáltatóval és a Nemzeti Vízközművek dolgozóival.

Megoldások az áremelkedés ellen

A kormányfő azt is bejelentette: az áremelkedések megfékezéséért néhány építőanyag esetében extraprofitadót fognak bevezetni. Mint mondta, ezt a kavicsnál és a sódernél mindenképpen megteszik, de más termékeknél is megnézik a lehetőségét. Ezt azzal indokolta, hogy egyes építőanyagok esetében olyan extraprofitot akarnak realizálni, ami nem fogadható el, ezért ha bizonyos árszint fölötti eladási árat tapasztal a kormányzat, akkor az a fölötti ár 90 százalékát el fogja vonni.

Orbán Viktor azt is közölte: bevezetik azt a szabályt, hogy a művelési jogot szerző, de meg nem indított bányák esetében - amelyek a kínálat mértékét korlátozzák - az engedélytől számított egy éven belül meg kell kezdeni a tevékenységet, ellenkező esetben a megnyert jogot, koncessziót visszavonják és másoknak adják. Hangsúlyozta: gazdaságba ezeken a pontokon be kell avatkozni, mert egyébként a lakásfelújítási állami támogatások nem a kispénzű magyar állampolgárokhoz jutnak el, hanem azokhoz, akik az építőipart, építőanyagipar-kereskedelmet tartják a kezükben.

A gyerek nem magánügy, az államnak joga van korlátozni, hogy az iskolában ki mit mondhat neki

„A gyerek nem magánügy”, az államnak joga van korlátozni, iskolákban ki mit mondhat nekik, mondta Orbán. Magyarországon a szülők dönthetnek arról, hogyan nevelik a gyerekeiket, nem pedig civil szervezetek.

Orbán szerint a szerelmi csalódásokra nem a nemváltás a megoldás

Van, hogy az ember nem jön be mindenkinek, vannak csalódások, de akkor nem a válasz, hogy arra buzdítjuk őket, változtassanak nemet, hanem az, hogy azzal a fizikai adottsággal próbáljanak meg együtt élni, amivel rendelkeznek, és így megtalálni a helyüket a felnőtt világban – mondta Orbán.

A nemzeti konzultáció eldönti, mit csinál a kormány a migrációval

Magyarország is védvonalként szerepet vállal az Afganisztánból érkező bevándorlók visszaszorításában, a magyar határakon többszörös a nyomás már, sokkal nagyobb, mint a járvány elmúlt 16 hónapjában.

De hogy mit fog a kormány csinálni a migrációval, azt majd a nép megválaszolja a nemzeti konzultációban, erről szól az első kérdés.

MTI, Telex

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.