Utazás

Majdnem dobogós a MÁV az európai kerékpárosbarát ranglistán

Majdnem dobogós a MÁV az európai kerékpárosbarát ranglistán

2021. július 23., péntek
Majdnem dobogós a MÁV az európai kerékpárosbarát ranglistán

A MÁV-START a 4. helyezést érte el az Európai Kerékpáros Szövetség (European Cyclist Federation) 2020-as, egész Európát átfogó vizsgálata során, amely a 2021-es „a Vasút Európai Éve” programhoz kapcsolódóan készült. Ebben az ECF kerékpárosbarát szempontok alapján rangsorolt a kontinensen  69 vasúttársaságot, azt vizsgálva, az egyes európai társaságoknál mennyire egyszerű a kerékpáros közlekedés vonattal.

Az európaiak körében egyre népszerűbb a vasúti és a kerékpáros közlekedési mód kombinációja; mindkettő népszerű az ingázók, a szabadidős tevékenységet folytatók vagy turisták, kirándulók körében; a legfenntarthatóbb utazási formának számít. Az ECF tanulmányában a szakemberek arra keresték a választ, hogy mennyire egyszerűen vehetőek igénybe napjainkban Európa-szerte a vasúti és kerékpáros közlekedési módok kombinációi. A kutatás legfőbb tanulsága, hogy a távolsági, nemzetközi járatok kerékpárszállítási gyakorlatában mind az infrastruktúra, mind a szolgáltatás színvonalának tekintetében óriási eltérések mutatkoznak Európa-szerte.  

A tanulmány 69 vállalat gyakorlatát vizsgálta hat szempont szerint, a MÁV-START 50 pontból 34-et elérve lett a 4. helyezett. Egyik szolgáltató sem érte el a maximális pontot, ami azt jelenti, hogy sok feladat áll még a társaságok előtt.

Fotó: mavcsoport.hu

Egyre nő a kerékpárosok száma

A felmérések szerint a magyar lakosság egyharmada kerékpározik, a koronavírus-járvány következtében pedig ez a szám folyamatosan növekszik. A MÁV-START  aktívan bővülő szolgáltatásokkal kíván eleget tenni az egyre növekvő kerékpárszállítási igényeknek.

A hosszú távú fejlesztési program célja, hogy minden vonaton biztosított legyen a kényelmes, kiszámítható kerékpárszállítás, hiszen ezt a népszerű szolgáltatást az utóbbi években több mint félmillióan vették igénybe országszerte, a vasúttársaság közel 700 kerékpárszállítási  lehetőséggel is rendelkező járművét használva.

Idén eddig már 343 ezren szállítottak kerékpárt vonattal, ami a tavalyi hasonló időszakhoz képest 29 százalékos növekedést jelent.

Az egyik kiemelkedő célpont a Balaton partja, az ide utazó kerékpárosok számára, akik bármely balatoni állomásról indulnak vagy oda érkeznek, új típusú, olcsó, vonathoz kötött, egyútra szóló Balaton kerékpárjegyet vezetett be a MÁV-START. Ez nagyon népszerű, egy hónap alatt több mint 27 ezer ilyen jegy kelt el.

A Volán is kipróbálja

A vasúton már bevált a bicikliszállítás, június 16-tól tesztjelleggel pedig a Volánbusz egyes autóbuszjáratain is magunkkal vihetjük a kétkerekűt. A kerékpáros turisták könnyebb utazása érdekében a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó térségében is nagyobb kapacitást és bővebb kínálatot nyújt  a MÁV-START, és stratégiai megállapodást is kötött a Magyar Kerékpárosklubbal, amely által  a vasút és kerékpáros közlekedés népszerűsítése a cél.

mavcsoport.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.