LMBTIQ érzékenyítés miatt feszül a kormány az Európai Parlamenttel

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Parlament „a lehető leghatározottabban elítéli” a nemrég elfogadott LMBTIQ-ellenes magyar törvényt és bírálja a demokrácia és a jogállamiság lebontását Magyarországon – közölték közleményben.

A napokban 459 szavazattal, 147 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők az Európai Unió Alapjogi Chartájában, az Európai Unióról szóló szerződésekben és az Unió belső piacáról szóló jogszabályokban rögzített jogok egyértelmű megsértéseként írják le a magyar törvényt.

Az EP állásfoglalása szerint

  • Az új magyar törvény „egyértelműen sérti az uniós értékeket, elveket és jogszabályokat”.
  • Magyarországon politikai cenzúra működik és az alapvető jogok fokozatos lebontása zajlik.
  • A Bizottságnak és a tagállamoknak sürgősen tenniük kell valamit.
  • Ha európai értékekbe ütköző nemzeti jogszabályok befolyásolják az uniós források elköltését, akkor el kell zárni a pénzcsapot – írja közleményében az EP.

Az Európai Bizottság (EB), az Európai Parlament (EP) támogatásával, azt akarja, hogy Magyarország engedje be az LMBTQ-aktivistákat és -szervezeteket az óvodákba és az iskolákba

– reagált az igazságügyi miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Varga Judit leszögezte: Magyarország ezt nem akarja. “Itt eltaláltunk egy ideget”, és noha semmiféle európai normát nem sért a gyermekvédelmi törvény, ez fáj az EB-nek és az EP-nek – tette hozzá.

A miniszter közölte, túl vannak az első, igen udvariatlan megkeresésen. Az EB általában két hónapos határidővel szokta a tagállamokat megkeresni, amikor úgy gondolja, hogy valamelyik jogszabálya nincs összhangban az uniós sztenderdekkel, ebben az esetben egyhetes határidőt kaptak. A június 23-i levélre 30-ig kellett válaszolni, ez meg is történt – tette hozzá.

Varga Judit azt mondta, “elvi éllel” elutasítják, hogy az EB vagy bármilyen más európai testület írja elő, hogy Magyarországon ki hogyan éljen, hogyan gondolkodjon és a magyar szülők hogyan neveljék a gyermeküket. A válaszuk fő tartalmi gerince ez – közölte. Hozzátette:

az Európai Unió Alapjogi Chartája mondja ki, hogy a szülőknek van egyedül joga arra, hogy a gyermek nevelését meghatározza

– közölte.

Pénzt bukhat Magyarország a pedofiltörvény miatt?

Varga Judit szólt arról is, nagyon konstruktív párbeszéd zajlik hónapok óta a helyreállítási tervekről, és az uniós szabályoknak megfelelve állítják össze a magyar helyreállítási csomagot. Ugyanakkor a gyermekvédelmi törvény óta lettek újabb igényei a bizottságnak – mondta, hozzáfűzve: ezt a két dolgot nem lehet összekapcsolni, hiszen a kettőnek semmi köze egymáshoz.

A magyar embereknek járó pénzeket nem lehet ideológiai feltételekhez kötni. Ezt egyértelműen kimondta az állam és kormányfők múlt decemberi megállapodása is

– mutatott rá a miniszter.

A napokban Orbán Viktor szintén úgy reagált az EP és EB heves reakciójára, hogy “nem hagyja, hogy Brüsszel LMBTQ aktivistákat küldjön a m agyar iskolákba”.

Előző sztori

Vasárnap is lehet jégeső

Következő sztori

Kövér László ma már nem lépne be az EU-ba!