Késik az a helyreállítási terv uniós elfogadása

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfő éjfélig kellene értékelnie az Európai Bizottságnak a helyreálíltási tervet a hivatalos jogszabáyl szerint, erre azonban a HVG értesülései szerint egyelőre nem kerül sor.

Ariana Podesta, a Bizottság szóvivője sajtótájékoztatón közölte, hogy nincs konkrét időtartama a hosszabbításnak, napok és hetek kérdése is lehet. A döntés oka egyelőre ismeretlen, a HVG szerint visszatérő válasza volt a szóvivőnek, hogy Brüsszel és Budapest szoros kapcsolatban állnak egymással, az egyeztetések pedig folyamatosak. Ezt a múltheti Kormányinfón Gulyás Gergely is megerősítette.

A lap megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert is a tárgyalások folyamatáról, aki azt válaszolta,

A magyar helyreállítási alappal kapcsolatos dokumentumok kiváló dokumentumok, semmilyen valós ok nincs arra, hogy a magyar tervet az Európai Unió bármely intézménye elutasítsa, zajlanak az egyeztetések. Az európai politika és a pénzügyek összekeverése az nyilván elfogadhatatlan lenne – ha így lenne.

Az uniós pénzügyminiszterek kedden fogják elfogadni az első helyreállítási terveket, amelyek után megkezdődhet a kifizetés. A pénzügyminisztereknek még egy tanácskozásuk lesz a nyári szünet előtt, július 26-án, ahol hasonló döntéseket lehet hozni. Eddig összesen 17 tagállam tervét fogadták el, arra még nem volt példa, hogy visszautasítottak volna tervet, ahogy arra sem, hogy a hosszabbítás mellett döntenének.

Magyarország 2511 milliárd forintos vissza nem térítendő forrásra tart igényt, amelynek első részlete, 326 milliárd forint a tagállamok jóváhagyása után pár héten belül megérkezne. Amennyiben a július végi pénzügyminiszteri ülés napirendjére sem veszik fel a magyar tervet, legkorábban szeptemberben születhet róla döntés.

Előző sztori

Mobiltolvajt keres a rendőrség

Következő sztori

Elkerül minket az e heti szúnyogirtó akció