Idén online rendezik meg az SZTE Nyári Egyetemet

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Összesen tizenegy országból csatlakoztak diákok az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hungarológia Központ által szervezett online Nyári Egyetemhez – írja az SZTE sajtóközleményében. A résztvevők kettő, illetve négy héten át ismerkedhetnek a magyar nyelv szépségeivel, valamint nehézségeivel.

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hungarológia Központ 21. alkalommal rendezi meg Nyári Egyetemét. A járványhelyzetre való tekintettel idén online térbe költözik az esemény, ami lehetőséget biztosít a magyarul tanuló külföldiek számára nyelvtudásuk fejlesztésére.

„Sokan gondolják azt, hogy a saját anyanyelvét mindenki meg tudja tanítani egy külföldinek, de ez nem így van. Ez egy külön szakma, nagy felkészültséget és az anyanyelv külső szemléletének ismeretét igényli. Az SZTE-n azonban rengeteg kiváló szakember dolgozik. Az általuk jól felépített szakmai koncepció segítségével a Nyári Egyetemen minimum kettő, maximum négy hét alatt olyan alapvető tudásra tehetnek szert az érdeklődők, amely a későbbiekben hozzásegíti őket ahhoz, hogy bátrabban használják a magyar nyelvet.”

– hangsúlyozta Árvay Anett, a program vezetője.

A Nyári Egyetem további célja, hogy elősegítse a kultúrák közötti párbeszédet. ,,Bár a közös programok, mint például a kirándulások vagy a közös filmezések elmaradnak, az oktatás megőrzi magas színvonalát. Az egyetemen nagyon sok kiváló szakember dolgozik. Közülük jó néhányan a mögöttünk álló időszakban már kellő tapasztalatot szereztek ahhoz, hogy a többi tantárggyal karöltve a magyart, mint idegen nyelvet a lehető legátfogóbb és legérthetőbb módon adják át. Oktatóink ezen felül mindent megtesznek azért, hogy kellőképpen felkeltsék az érdeklődést kultúránk, hagyományaink és szokásaink iránt” – emelte ki a projekt vezetője.

A színvonalas előadások magyar és angol nyelven is hallhatók, és olyan témákat érintenek, mint az irodalom, a képzőművészet vagy a szociolingvisztika. Árvay Anett hozzátette: a legszívmelengetőbb, hogy a kurzuson olyan tanárok oktatnak, akik maguk is az SZTE BTK tanítványai voltak. Ők viszik tovább azt a szemléletet, lelkesedést és szakmai tudást, amelyet tanáraik adtak át nekik a Hungarológiai Központban. Emellett nagy érték az is, hogy ezek az oktatók ugyanolyan sokat tanulnak majd a különböző kultúrákról, mint a résztvevő hallgatók a miénkről.

Előző sztori

DÉLI SZÓ – Szeged – 2021.07.16.

Következő sztori

Nem csak a forgalom, a munka is áll a Kossuth Lajos sugárúton