Egyetem

Idén online rendezik meg az SZTE Nyári Egyetemet

Idén online rendezik meg az SZTE Nyári Egyetemet

2021. július 19., hétfő
Idén online rendezik meg az SZTE Nyári Egyetemet

Összesen tizenegy országból csatlakoztak diákok az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hungarológia Központ által szervezett online Nyári Egyetemhez - írja az SZTE sajtóközleményében. A résztvevők kettő, illetve négy héten át ismerkedhetnek a magyar nyelv szépségeivel, valamint nehézségeivel.

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hungarológia Központ 21. alkalommal rendezi meg Nyári Egyetemét. A járványhelyzetre való tekintettel idén online térbe költözik az esemény, ami lehetőséget biztosít a magyarul tanuló külföldiek számára nyelvtudásuk fejlesztésére.

„Sokan gondolják azt, hogy a saját anyanyelvét mindenki meg tudja tanítani egy külföldinek, de ez nem így van. Ez egy külön szakma, nagy felkészültséget és az anyanyelv külső szemléletének ismeretét igényli. Az SZTE-n azonban rengeteg kiváló szakember dolgozik. Az általuk jól felépített szakmai koncepció segítségével a Nyári Egyetemen minimum kettő, maximum négy hét alatt olyan alapvető tudásra tehetnek szert az érdeklődők, amely a későbbiekben hozzásegíti őket ahhoz, hogy bátrabban használják a magyar nyelvet.”

– hangsúlyozta Árvay Anett, a program vezetője.

A Nyári Egyetem további célja, hogy elősegítse a kultúrák közötti párbeszédet. ,,Bár a közös programok, mint például a kirándulások vagy a közös filmezések elmaradnak, az oktatás megőrzi magas színvonalát. Az egyetemen nagyon sok kiváló szakember dolgozik. Közülük jó néhányan a mögöttünk álló időszakban már kellő tapasztalatot szereztek ahhoz, hogy a többi tantárggyal karöltve a magyart, mint idegen nyelvet a lehető legátfogóbb és legérthetőbb módon adják át. Oktatóink ezen felül mindent megtesznek azért, hogy kellőképpen felkeltsék az érdeklődést kultúránk, hagyományaink és szokásaink iránt” – emelte ki a projekt vezetője.

A színvonalas előadások magyar és angol nyelven is hallhatók, és olyan témákat érintenek, mint az irodalom, a képzőművészet vagy a szociolingvisztika. Árvay Anett hozzátette: a legszívmelengetőbb, hogy a kurzuson olyan tanárok oktatnak, akik maguk is az SZTE BTK tanítványai voltak. Ők viszik tovább azt a szemléletet, lelkesedést és szakmai tudást, amelyet tanáraik adtak át nekik a Hungarológiai Központban. Emellett nagy érték az is, hogy ezek az oktatók ugyanolyan sokat tanulnak majd a különböző kultúrákról, mint a résztvevő hallgatók a miénkről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.