Fagyizó állatok, cuki alpakák és India mesés világa a Szegedi Vadasparkban

Nyári helyzetjelentés az állatkertből

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Vadaspark változatlanul várja látogatóit egész nyáron, ahol az érdekes programok mellett nemrégiben született állatok is emelik az állatkert látványosságai számát. A gondozók arról sem feledkeznek meg, hogy a rekkenő hőségben segítsék lehűteni azokat az állatokat, akik nem ehhez az éghajlati körülményhez vannak hozzászokva.

Rozsomák jeges “finomsággal” – Fotó: Szegedi Vadaspark

Mivel az állatkert gyűjteménye öt kontinens változatos élőhelyeit mutatja be, így természetesen vannak olyan fajok is, amelyek egyáltalán nincsenek hozzászokva a mostani meleghez, hiszen nem csupán az embereket viseli meg az extrém időjárás. Ekkor fokozottan kell ügyelnünk arra, hogy biztosítsuk számukra a megfelelő körülményeket – de ez nem vészhelyzet, hanem a mindennapi rutin része – írják.

Az ivóvíz pótlására fokozottan figyelnek a vadaspark munkatársai sőt, egyes állatok fürdőt is kapnak slagról vagy locsolóról. Az állatszállításokat ezekben a forró időszakokban inkább elhalasztják, hiszen egy dugó, vagy estleges lerobbanás következtében akár életveszélyes állapotba is kerülhetne a szállított állat. Az alpakákat rendszeresen nyírják, hogy a vastag bunda alatt ne kapjanak hőgutát. A legnagyobb élvezetet valószínűleg az a különleges fagyi jelenti, amelyet a gondozók készítenek a park lakóinak: ragadozóknak véres vízből, húsdarabokból, de a majmok például az embernek is gusztusosabb gyümölcsös változatát kapják.

Természetesen, a legnagyobb forróságban az állatok kevésbé aktívak, ezért a vadaspark munkatársai azt kérik, ezt mindenki fogadja el! Azonban akár nyolcig is látogatható a gyűjtemény, így van lehetőség aktívabban is megfigyelni annak lakóit.

Felrobban a cukiságfaktor!

A Szegedi Vadaspark egyik különlegessége, hogy mind a négy dél-amerikai tevefélét bemutatja, a két vad forma, a vikunya és a guanakó mellett a belőlük háziasított alpakát és lámát is. Bár nem először születnek csikóik, az ritka, hogy szinte egyszerre szülessen három családban is utód: egy-egy vikunya, guanakó és alpaka kancacsikó világra jöttének örülhettünk az elmúlt hetekben. A látogatók valamennyijüket megtekinthetik a kifutójukban, hiszen anyjuk gondosan neveli őket, nem volt szükség gondozói beavatkozásra.

Vár a mesés India

Július 24-én, szombaton 18 órától 21 óráig tartó programon India élővilágát mutatják be az állatkertben a látogatóknak, de látványetetések közül a legnagyobb kedvencek sem maradhatnak ki az éjszakai eseményből.

A járványhelyzet miatt némi csúszással, de 2020 nyár végén átadták a legújabb fejlesztést a Szegedi Vadasparkban: az indiai orrszarvúk házát, és meg tudták mutatni 2 új lakójukat, a nyíregyházi állatkertből érkezett Csülököt, és az angliai Chester állatkertjéből érkezett Akenót. A két páncélos érkezését mégsem tudták megünnepelni és méltó módon bemutatni látogatóinknak, így az idei év első éjszakai programját nekik szentelik. A látványetetésekkel tarkított napon késő délutántól minden indiaivá változik. A programok mellett kígyósimogatóval és játékos feladatokkal is várják a látogatókat!

18.00 – Indiai orrszarvú látványetetés
18.30-19.30 – Indiai táncház a Kala Sangam tánccsoporttal
19.30 – Kala Sangam indiai táncelőadása
20.15 – Dél-afrikai oroszlán esti lakomája
21.00 – Kímélő nassolás a barna medvéknél

Szegedi Vadaspark

Nyerjen jegyet!
Előző sztori

A Puskás-musical nem focisztori – (annál) sokkal több

Fotók!
Következő sztori

Jól haladnak a Pick Aréna munkálatai, megnéztük közelebbről