Szórakozás

Fagyizó állatok, cuki alpakák és India mesés világa a Szegedi Vadasparkban

Fagyizó állatok, cuki alpakák és India mesés világa a Szegedi Vadasparkban

2021. július 14., szerda
Fagyizó állatok, cuki alpakák és India mesés világa a Szegedi Vadasparkban

A Szegedi Vadaspark változatlanul várja látogatóit egész nyáron, ahol az érdekes programok mellett nemrégiben született állatok is emelik az állatkert látványosságai számát. A gondozók arról sem feledkeznek meg, hogy a rekkenő hőségben segítsék lehűteni azokat az állatokat, akik nem ehhez az éghajlati körülményhez vannak hozzászokva.

Rozsomák jeges "finomsággal" - Fotó: Szegedi Vadaspark

Mivel az állatkert gyűjteménye öt kontinens változatos élőhelyeit mutatja be, így természetesen vannak olyan fajok is, amelyek egyáltalán nincsenek hozzászokva a mostani meleghez, hiszen nem csupán az embereket viseli meg az extrém időjárás. Ekkor fokozottan kell ügyelnünk arra, hogy biztosítsuk számukra a megfelelő körülményeket – de ez nem vészhelyzet, hanem a mindennapi rutin része - írják.

Az ivóvíz pótlására fokozottan figyelnek a vadaspark munkatársai sőt, egyes állatok fürdőt is kapnak slagról vagy locsolóról. Az állatszállításokat ezekben a forró időszakokban inkább elhalasztják, hiszen egy dugó, vagy estleges lerobbanás következtében akár életveszélyes állapotba is kerülhetne a szállított állat. Az alpakákat rendszeresen nyírják, hogy a vastag bunda alatt ne kapjanak hőgutát. A legnagyobb élvezetet valószínűleg az a különleges fagyi jelenti, amelyet a gondozók készítenek a park lakóinak: ragadozóknak véres vízből, húsdarabokból, de a majmok például az embernek is gusztusosabb gyümölcsös változatát kapják.

Természetesen, a legnagyobb forróságban az állatok kevésbé aktívak, ezért a vadaspark munkatársai azt kérik, ezt mindenki fogadja el! Azonban akár nyolcig is látogatható a gyűjtemény, így van lehetőség aktívabban is megfigyelni annak lakóit.

Felrobban a cukiságfaktor!

A Szegedi Vadaspark egyik különlegessége, hogy mind a négy dél-amerikai tevefélét bemutatja, a két vad forma, a vikunya és a guanakó mellett a belőlük háziasított alpakát és lámát is. Bár nem először születnek csikóik, az ritka, hogy szinte egyszerre szülessen három családban is utód: egy-egy vikunya, guanakó és alpaka kancacsikó világra jöttének örülhettünk az elmúlt hetekben. A látogatók valamennyijüket megtekinthetik a kifutójukban, hiszen anyjuk gondosan neveli őket, nem volt szükség gondozói beavatkozásra.

Vár a mesés India

Július 24-én, szombaton 18 órától 21 óráig tartó programon India élővilágát mutatják be az állatkertben a látogatóknak, de látványetetések közül a legnagyobb kedvencek sem maradhatnak ki az éjszakai eseményből.

A járványhelyzet miatt némi csúszással, de 2020 nyár végén átadták a legújabb fejlesztést a Szegedi Vadasparkban: az indiai orrszarvúk házát, és meg tudták mutatni 2 új lakójukat, a nyíregyházi állatkertből érkezett Csülököt, és az angliai Chester állatkertjéből érkezett Akenót. A két páncélos érkezését mégsem tudták megünnepelni és méltó módon bemutatni látogatóinknak, így az idei év első éjszakai programját nekik szentelik. A látványetetésekkel tarkított napon késő délutántól minden indiaivá változik. A programok mellett kígyósimogatóval és játékos feladatokkal is várják a látogatókat!

18.00 – Indiai orrszarvú látványetetés
18.30-19.30 – Indiai táncház a Kala Sangam tánccsoporttal
19.30 – Kala Sangam indiai táncelőadása
20.15 – Dél-afrikai oroszlán esti lakomája
21.00 – Kímélő nassolás a barna medvéknél

Szegedi Vadaspark

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.