Emelkedhet a minimálbér, de ehhez nagymértékű adócsökkentés szükséges

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A jövő évi minimálbér és garantált bérminimum megállapodás feltételeiről ma kezdett el egyeztetni a kormány és a munkaadók között, de a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát (MKIK) is bevonták a folyamatba.

Sok minden függ a nemzeti konzultációtól, azonban előre borítékolható, hogy a minimálbér és garantált bérminimum jelentős felemeléséhez adókedvezményeket kell bevezetni a munkáltatók felé, hogy a legkisebb vállalkozások is ki tudják termelni a munkabéreket. Ha sikerül megegyezni az ügyben, akkor havi bruttó 200 ezres minimálbérre és 260 ezer forintos garantált bérminimumra lehet számítani 2022-től.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára nyilatkozott a Világgazdaságnak, de azt egyelőre nem közölte, hogy mekkora mértékű adócsökkentésre lehet számítani – ennek az oka leginkább, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) még nem hívták össze.

A 2016-ban kötött bérmegállapodás alapján 2017-ben a 15, illetve 25 százalékkal emelkedett a két legkisebb munkabér, cserében 5 százalékkal csökkentette a kormány a szociális hozzájárulási adó mértékét.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta, támogatják, hogy akár több évre előre is megállapodást kössenek a szakszervezetek és a munkaadók egymással.

Azt kértük korábban a kormányzattól, hogy legkésőbb szeptember 15-ig kezdjük meg a következő évekre vonatkozó minimálbérről és garantált bérminimumról szóló tárgyalásokat. Várhatóan erre augusztus végén, szeptember elején sor kerülhet. – árulta el Mészáros.

via Világgazdaság

Előző sztori

Bronzérmet szerzett a magyar férfi kardcsapat a tokiói olimpián!

Következő sztori

Tóth Krisztián olimpiai bronzérmes cselgáncsban