Egyetem

Dohányosokat vizsgálnak az SZTE új tüdőrákszűrő programjában

Dohányosokat vizsgálnak az SZTE új tüdőrákszűrő programjában

2021. július 6., kedd
Dohányosokat vizsgálnak az SZTE új tüdőrákszűrő programjában

Speciális tüdőszűrőprogram központjává vált a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikája. A kibővített szűrővizsgálat célja a tüdőrák korai felismerése. A programban ingyenes szűrővizsgálatokat végeznek az 50 évesnél idősebb, dohányzó vagy korábban dohányos férfiak és nők számára.

A tüdőrák az egyik leggyakoribb betegség, amely évente mintegy másfél millió ember életét követeli. Magyarország sajnos világelső a tüdőrák halálozás terén. A legveszélyeztetettebbek az 50 évesnél idősebb dohányzó, vagy korábban dohányos emberek, férfiak és nők egyaránt.

A betegség leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban történő operáció. Mivel a tüdőrák gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem operálható stádiumban fedezik fel. Ezért van nagy jelentősége világszerte a tüdőrákszűrő programnak.

Magyarországon is elkezdődött egy speciális tüdőrákszűrő program, amelynek egyik centruma a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikája. A kevésbé érzékeny hagyományos tüdőszűréssel szemben az új programban végzett alacsony dózisú CT vizsgálattal ki lehet szűrni olyan elváltozásokat, amelyek más vizsgálati módszerrel rejtve maradnak.

A kibővített HUNCHEST2 tüdőrákszűrő programban 50 évesnél idősebb férfiak és nők számára végeznek ingyenesen – előzetes jelentkezést és időpont-egyeztetést követően – CT-vel, komputertomográfiával történő szűrővizsgálatot. A vizsgálat nem okoz kellemetlenségeket, nem jár káros következményekkel, és csupán néhány percet vesz igénybe. Feltétele, hogy a jelentkező jelenleg is dohányos legyen, de akkor is jelentkezhet valaki, ha a dohányzásról 15 éven belül szokott le, és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát elszívott.

Pontos dohányzási szokásairól a jelentkezőket a vizsgálat előtt a szakemberek kikérdezik. Az elkészült felvételeket tapasztalt szakorvos elemzi. Betegség gyanúja esetén, amelyről haladéktalanul értesítik az érintetteket, kontrollvizsgálatra, szükség esetén kivizsgálásra kerülhet sor.

A tüdőrákszűrő vizsgálatra jelentkezők időpont-egyeztetés miatt a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikáját hívhatják munkanapokon 09:00-14:00 óra között a +36-30-128-3797 telefonszámon.

SZTE Sajtó

Kiemelt képünk illusztráció!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.