441-en haltak meg oltás után egy hónapon belül Magyarországon

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csaknem 10,7 millió beadott koronavírus elleni oltást követően csupán az esetek 0,039 százalékában fordultak elő nemkívánatos események – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Ha eltekintünk a százalékoktól, a számok valamivel többet mondanak, ezeket alább részletezzük.

  • Összesen 4212 beoltott személyt értek nemkívánatos következmények. Többségüknél, 3149 főnél enyhe oltási reakciók jelentkeztek
  • Összesen 284 személy szorult kórházi kezelésre és
  • 441 ember halt meg.
  • Oltási baleset 118 esetben történt, ami azt jelenti, hogy történt valamilyen hiba az oltások szállítása vagy tárolása során, ezek a balesetek 338 főt érintettek.

Ezek alapján az NNK megállapította, hogy a nemkívánatos események aránya elenyésző és az oltásoktól várható egészségnyereség – haszon – lényegesen nagyobb, mint a nemkívánatos események jelentette kockázat. Megjegyzik, hogy a védőoltás és az azt követő tünetek között nem feltétlenül áll fenn ok-okozati összefüggés attól, hogy a tünet megjelenése időben az oltást követően jelentkezik.

A vonatkozó szakmai szabályok szerint minden olyan haláleset is jelentendő, mely a védőoltás után 30 napon belül fordult elő, függetlenül attól, hogy felmerül-e a védőoltással való összefüggés – tették hozzá.

Előző sztori

Jövő vasárnaptól újra változik a forgalmi rend a Híd utca környékén

Képek a magyarokról
Következő sztori

Hivatalosan is elkezdődött a tokiói olimpia!