Közélet

1955 júliusa, Szeged: vízjárvány, hastífusz „titokban”

1955 júliusa, Szeged: vízjárvány, hastífusz „titokban”

2021. július 25., vasárnap
1955 júliusa, Szeged: vízjárvány, hastífusz „titokban”

Csöndes nyári napot ígér mára a meteorológus. Van kivétel, persze, mindig van: a fővárostól északra most is csöpög az eső. Késő délután többfelé beborulhat, s nagy zuhé ugyan nemigen lesz, de itt-ott zápor, zivatar előfordul.

Ez még csak gyenge utánzatnak se nevezhető a közelmúlt viharos napjaihoz képest. Június, július ilyen: állandó kellékeik a viharok. A nyári időjárási anomáliák a régi időkben is gyakran előfordultak, csak olykor, például az ’50-es években, nagy hírverés erről nem volt. Központi ukáz szerint… „Ne rontsuk fölöslegesen a közhangulatot” – így adták meg a helyes tájékoztatás irányát a pártbüróban. Az elhallgatás buktatópéldája: 1955 júliusában a Délmagyar közönsége felhívást olvashatott arról, hogy a pár nap előtti jégkárt az érintetteknek be kell jelenteniük. Az olvasók néztek: jégverés? Hol? Mikor? A lap ugyanis erről egy sort sem írt, csak maguk a károsultak tudhattak róla. Aztán így tudta meg mindenki – a felhívásból, mintegy véletlenül.

Az elhallgatás nem a lapszerkesztőkön múlott. A párt cenzorai szelektáltak, nehogy túl sok hangulatromboló, baljós hír kerüljön az olvasók elé. És a helyi szerv sarkosabb, még merevebb volt ebben, mint a pesti pártközpont. De milyen a sors! Azon a napon, amikor a tanácsi felhívás megjelent, s így a jégveréstitkoló csinovnyikok lebuktak, épp akkor, vagyis 1955. július 23-án hatalmas vihar kerítette be Szegedet. Katasztrofális hatása volt.

Keresem a július 24-ei lapban a példátlan felhőszakadás hírét. Sehol. Előző napi viharról egy szó sincs. Pedig a várostörténeti monográfiában ott a dátum: „Július 23-án felhőszakadás és nagy vihar borította el a város területét.” A történészek erénye a pontosság, ám akkor hogyhogy semmi hír a másnapi lapban? Kutatok tovább, s a korábbi, 22-i újságban valamit lelek: forma szerint tárca, viszont hírszerű az indítás: „Csütörtökre virradóra vihar tombolt Szeged felett.” Irodalmiaskodó hangvétel, fikciós elemek keverednek, ki tudja, tán a szerkesztőség – ha már a tényhírt a cenzor letiltotta – ilyen trükkösen akart jelzést küldeni a viharról.

Közben a város vízrendszere összeomlott.

Valószínűleg két nagy vihar volt, s a 23-ai a végzetes: alul mindent a víz uralt, megtöltötte a közműalagutakat, fertőzéssel fenyegetett. Az istennyila egyfolytában csapdosott, s egy villám épp az átemelő szivattyút találta el. Ezzel kórokozók jutottak a hálózatba. A betegség már másnap tömegesen jelentkezett, hányással, lázzal, hasmenéssel. A történészek 20 ezer fertőzött emberről írnak! Sokan hastífuszt, májgyulladást kaptak. Az újság pedig… erről nem írt semmit. Napokig legalábbis. Elhárító üzemmódra kapcsolt a cenzorcsapat, s elérték, hogy a Délmagyar a műfajt megcsúfolva csak öt nap után tudósítson a vízjárványról. Ebben a városi főorvos-helyettes azt javasolta: igyanak sok teát az emberek, s egyenek reszelt almát meg főtt répát. Hát ettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.