Újra szépirodalom Szegeden: visszatér a Ráolvasás programsorozat

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pandémiás időszakot követően A Grand Café Ráolvasás elnevezésű kötetbemutató sorozata is visszatér június 9-én. A tavaly nyáron útjára indított széria hatodik installációja Krusovszky Dénes kötetét mutatja be.

Ahogy Szegeden fokozatosan visszatér az élet, úgy találnak újra helyet maguknak a művészetek. A Szépírók Társasága és a Szegedi Szépíró-kör támogatásával tavaly júliustól egészen a novemberi lezárásokig már javában futott a kötetbemutató széria olyan írók és költők munkáinak zenés felolvasásával és bemutatásával, mint Harag Anna, Nemes Z. Márió, Áfra János, Orcsik Roland és Tóth Kinga.

Borító- és plakátterv: Kicsi Tihamér / shed designs

A sorozat hatodik alkalmával Krusovszky Dénes Áttetsző viszonyok című kötetéről beszélget a kiadvány tartalmát és hangulatát „szoft-apokalipszisnek” nevező szegedi író, költő, Purosz Leonidasz.

„Az Áttetsző viszonyok szoft-apokaliptikus világba kalauzolja az olvasót, ahol minden mítosz a banalitás mocsarába süllyedt – a Minótaurosszal való találkozás után a hős visszakapja ruhatári sorszámát, az Olümposzon pedig pornófilm forog. A beszélő rossz időjárási körülmények közepette poroszkál egyik versből a másikba, mint a túlélők McCarthy disztópiájában, persze itt kannibálok helyett legfeljebb kényszeredett születésnapozókkal lehet találkozni. A világ nem elpusztult: devalválódott. A kérdés, hogy mennyire tragikus, sőt egyáltalán tragikus-e mindez? A Ha ilyen lesz a vége jó érzékkel hátsó borítóra emelt felütése szerint: „Az összeomlás előtt kellene megnézni / mindent, csak azt nem tudom, / hogy az összeomlás előtt vagyunk-e még.”

– írja kritikájában.

A kötet szerzője Krusovszky Dénes 1982-ben született, a Versum online folyóirat szerkesztője. Korábban jelent meg regénye is, Akik már nem leszünk sosem (Magvető, 2018) címmel, amiért megkapta a Libri Irodalmi Közönségdíjat.

Az est zenei aláfestéséről Török Dénes gondoskodik, aki a szegedi Artur és splitmold formációk tagja, emellett a Gribedli Stúdió alapító hangmérnöke és az SZTE ÁOK Anatómiai Intézetének kutató/oktató munkatársa.

Az esemény további részletei itt tekinthetők meg.

Előző sztori

Szexmasszőrrel utazott Brüsszelbe Gyurcsány Ferenc

Következő sztori

Nem jár több Flirt-vonat Szegedre, de új buszok jönnek