Kultúra

Újra szépirodalom Szegeden: visszatér a Ráolvasás programsorozat

Újra szépirodalom Szegeden: visszatér a Ráolvasás programsorozat

2021. június 8., kedd
Újra szépirodalom Szegeden: visszatér a Ráolvasás programsorozat

Ahogy Szegeden fokozatosan visszatér az élet, úgy találnak újra helyet maguknak a művészetek. A Szépírók Társasága és a Szegedi Szépíró-kör támogatásával tavaly júliustól egészen a novemberi lezárásokig már javában futott a kötetbemutató széria olyan írók és költők munkáinak zenés felolvasásával és bemutatásával, mint Harag Anna, Nemes Z. Márió, Áfra János, Orcsik Roland és Tóth Kinga.

Borító- és plakátterv: Kicsi Tihamér / shed designs

A sorozat hatodik alkalmával Krusovszky Dénes Áttetsző viszonyok című kötetéről beszélget a kiadvány tartalmát és hangulatát „szoft-apokalipszisnek” nevező szegedi író, költő, Purosz Leonidasz.

„Az Áttetsző viszonyok szoft-apokaliptikus világba kalauzolja az olvasót, ahol minden mítosz a banalitás mocsarába süllyedt – a Minótaurosszal való találkozás után a hős visszakapja ruhatári sorszámát, az Olümposzon pedig pornófilm forog. A beszélő rossz időjárási körülmények közepette poroszkál egyik versből a másikba, mint a túlélők McCarthy disztópiájában, persze itt kannibálok helyett legfeljebb kényszeredett születésnapozókkal lehet találkozni. A világ nem elpusztult: devalválódott. A kérdés, hogy mennyire tragikus, sőt egyáltalán tragikus-e mindez? A Ha ilyen lesz a vége jó érzékkel hátsó borítóra emelt felütése szerint: „Az összeomlás előtt kellene megnézni / mindent, csak azt nem tudom, / hogy az összeomlás előtt vagyunk-e még.”

– írja kritikájában.

A kötet szerzője Krusovszky Dénes 1982-ben született, a Versum online folyóirat szerkesztője. Korábban jelent meg regénye is, Akik már nem leszünk sosem (Magvető, 2018) címmel, amiért megkapta a Libri Irodalmi Közönségdíjat.

Az est zenei aláfestéséről Török Dénes gondoskodik, aki a szegedi Artur és splitmold formációk tagja, emellett a Gribedli Stúdió alapító hangmérnöke és az SZTE ÁOK Anatómiai Intézetének kutató/oktató munkatársa.

Az esemény további részletei itt tekinthetők meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.