Újgenerációs fogászati implantátum-rendszert fejlesztett az SZTE és a Denti System Kft.

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Tudományegyetem és a Denti System Kft. által kifejlesztett új eljárás jelentősen növelheti a beültetett fogászati implantátumok élettartalmát, ezáltal javulhat az implantátummal rendelkezők életminősége. A kutatómunkát modern eszközpark segítette, az itt nyert tapasztalatokkal a jövőben a fogorvostanhallgatók tudása is gyarapodhat.

„A konzorcium által végrehajtott K+F+I projekt fő célja olyan újgenerációs fogászati implantátum-rendszer kifejlesztése volt, amely csökkenti az implantátum körül kialakuló bakteriális eredetű gyulladások lehetőségét. A periimplantáris gyulladás elkerülése jelentősen, de akár többszörösére is növelheti a beültetett implantátumok élettartamát, ezáltal javíthatja a fogászati implantátummal helyreállított fogazat által a páciensek életminőségét. Az interdiszciplináris kutatás eredményeképp kifejlesztett újgenerációs implantátumok – a projekt kezdetén kitűzött céloknak megfelelően – teljes mértékben megfelelnek a modern fogászati implantológiai követelményeknek” – emelte ki a projekt szakmai vezetője, az SZTE tudományos főmunkatársa, Dr. Tóth Zsolt.

Az implantátum-rendszer különlegessége, hogy a fogágy anatómiai adottságait figyelembe véve tervezhető és kivitelezhető az implantológiai beavatkozás kezelt fogágybetegek részére is. Az implantátum-rendszer biztosítja az implantátum geometriai kialakításának köszönhetően azt, hogy a fogágybetegségre jellemző változatos csontminőségnek megfelelően alkalmazható legyen és az implantáció után megfelelő mennyiségű lágyszövet képződhessen.

„Az SZTE fogorvos kutatói a Denti System Kft. szakembereivel együttműködve olyan sebészeti eszközparkot fejlesztettek ki, amelynek segítségével az implantátum beültetése során megvalósítható a szájüreg szöveteinek kímélése, a gyógyulás gyorsabbá és eredményesebbé tétele. A projekt kutatási-fejlesztési feladatai szinergikusan valósultak meg a Denti System Kft. és a Szegedi Tudományegyetem négy karának (Fogorvostudományi Kar, Általános Orvostudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar, Természettudományi és Informatikai Kar) szoros együttműködésével. Az egyetem a fejlesztés teljes vertikumában részt vett, a tesztminták bevizsgálásától kezdve az in vitro és in vivo kísérleteken keresztül, a klinikai ellenőrzésig a kiváló szakértelemmel rendelkező kutatók és a megfelelő infrastruktúra bevonásával” – hangsúlyozta Tóth Zsolt.

A projekt költségvetése lehetővé tette a Szegedi Tudományegyetemen, hogy a preklinikai és klinikai kutatáshoz jelentős beruházások valósuljanak meg, amelynek köszönhetően modern eszközpark segítette a kutatói munkát.

„A későbbiekben a fogorvostanhallgatók is profitálhatnak a megvalósult projektből. Az implantológiai témájú előadásokon a projektben részt vevő fogorvos oktatók első kézből adhatják át a hallgatóknak azokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyeket az újgenerációs implantátumok fejlesztése során nyert kutatási tapasztalatok biztosítanak” – ismertette a projekt szakmai vezetője.

A “Rizikófaktorokat és parodontológiai szempontokat is figyelembe vevő, új fogászati implantátumrendszer kifejlesztése” című, GINOP-2.2.1-15-2017-00039 számú projekt a Denti System Kft. és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében 441 178 299 Forintból valósult meg, ebből a Szegedi Tudományegyetemre jutó elszámolható összköltség 209 977 767 Forint volt.

SZTE Sajtó / Kiemelt kép: SZTE Sajtó

Előző sztori

A gyermekek, családok védelemért kiáltanak

Következő sztori

A Szent Gellért Fórum is nemzeti színbe borul