Közélet

Szeged ezüstérmes a megyeszékhelyek patkányészlelési listáján

Szeged ezüstérmes a megyeszékhelyek patkányészlelési listáján

2021. június 28., hétfő
Szeged ezüstérmes a megyeszékhelyek patkányészlelési listáján

A Telex szúrta ki, hogy elkészült az ország első patkánytérképe. A térkép alapjául a Sokk a rovar? Facebook-oldal által meghirdetett kérdőív szolgált, amit négyezren töltöttek ki.

A topográfiai adatok alapján megállapítható, hogy a dunántúli nagyvárosokhoz képest Szegeden gyakoribbak a patkányészlelések, ugyanakkor a legérintettebb területek az ország keleti részében találhatók. Szembeötlő, hogy a megyeszékhelyek közül, csak Békéscsabán észlelnek több rágcsálót, mint Szegeden.

Fontos megemlíteni, hogy a térképen nem szerepelnek a budapesti adatok, ugyanis a lakossági bejelentésekről a Fővárosi Önkormányzat folyamatosan informálódik, így nem lehet összemérni a kérdőíves kutatás számaival.

Szintén érdekes, hogy a legmagasabb észlelésszámú települések top 20-as listáján két Csongrád-Csanád megyei település is előkelő helyen szerepel: Makó az ötödik, míg Csongrád a hatodik. A tízezer lélekszámnál nagyobb városok rangsorát Gyomaendrőd vezeti.

Mint ismeretes, Szegeden egyre többször észlelnek patkányokat a lakosok. Legutóbb a Vértó egyik stégjénél rohangált fényes nappal egy termetes példány, de a környéken az elhullott egyedek tetemei is napokig fellelhetőek. Korábban a Hétvezér utcában borzolták a kedélyeket a veszélyes rágcsálók.

https://szegedma.hu/2021/06/fertozesveszely-legalabb-egy-hete-aszalodik-egy-doglott-patkany-a-vertonal

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.