Kultúra

Péntektől megtekintheti a hunok régészeti hagyatékát Ópusztaszeren

Péntektől megtekintheti a hunok régészeti hagyatékát Ópusztaszeren

2021. június 1., kedd
Péntektől megtekintheti a hunok régészeti hagyatékát Ópusztaszeren

A Nemzeti Történeti Emlékpark nagyszabású tárlatot nyit Arany, Ezüst, Vas címmel, amelynek anyaga elsősorban a hun elit tárgyait állítja középpontba. Összesen nyolc múzeum támogatásával sikerült megvalósítani ezt a grandiózus kiállítást, amelyhez egyedi módon tudományos konferencia is fűződik.

Leletek számos témakörben

A tárlat széleskörű tárgyi lelet bemutatásával kívánja az európai hunok valamint azok kárpát-medencei örökségét megismertetni az érdeklődőkkel olyan témákon keresztül, mint például a a lószerszámzat és életmód, temetkezés, hitvilág, rituálé vagy a római kapcsolatok. A két nagy hun halotti áldozati lelet, a szeged-nagyszéksósi és a Pécs, nagykozár-üszögpusztai nemesfém tárgyai, valamint a hunoknak küldött római aranyadó részét képező szikáncsi érmék mellett, az árpás-dombiföldi és szirmabesenyői temetkezéseket, valamint a kapolcsi előkelő germán női sírt is bemutatják.

Különlegességek is helyt kaptak

A kiállítás részét képezik olyan tárgyak is, mint az ázsiai kultúrákban az újjászületés jelképének számító kabócákat mintázó kistokaji cikádák vagy a rádpusztai üst másolata. További érdekességként a látogatók megismerkedhetnek a Kárpát-medencében a hunokkal megjelenő, majd az alávetett népek között is elterjedő koponyatorzítás emlékeivel is.

Az ország minden tájáról

Mint említettük, nyolc múzeum segítette az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkot abban, hogy ezt a projektet megvalósítsák: a miskolci Herman Ottó Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum és a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum.

(MTI)

Fontos! Védettségi igazolvánnyal (vagy az azt kiváltó mobilapplikációval) minden 18. életévét betöltött személynek rendelkeznie kell az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkba való belépéshez. Az aktuális járványügyi intézkedések értelmében a park zárt légterű részein a maszkviselés továbbra is kötelező.

Kiemelt képünk illusztráció! Forrása: opusztaszer.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.