Politika

Remek a kapcsolat: Orbán a szlovák kormányfővel találkozott

Remek a kapcsolat: Orbán a szlovák kormányfővel találkozott

2021. június 29., kedd
Remek a kapcsolat: Orbán a szlovák kormányfővel találkozott

Soha nem voltak még olyan jók a kapcsolatok Magyarország és Szlovákia között, mint most - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Eduard Heger szlovák kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.

A magyar kormányfő azt hangsúlyozta: Németország és Ausztria után Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, 10 milliárd eurót meghaladó forgalommal. Hozzátette: ebben az évben a növekedés már meghaladta a 9 százalékot. Jelezte azt is, hogy Magyarország és Szlovákia a nyugat-balkáni bővítés ügyében "egy hangszeren játszik", a migráció kérdését ugyanúgy ítélik meg, és a visegrádi együttműködés is mindkét ország számára fontos.

Innovatív és kölcsönös fejlesztések jellemzika térséget

Eduard Heger szlovák kormányfő szerint innovatív és kölcsönös fejlesztések jellemzik a Magyarországot és Szlovákiát is magába foglaló térséget, melyeket a jövőben is erősíteni kell. Kiemelte az infrastruktúrafejlesztést, azon belül is az energetikai projekteket, valamint a híd- és útépítéseket, de szerinte segíteni kell az idegenforgalmi együttműködést is. A politikus úgy fogalmazott, rövid időn belül érdekes csomagot kínál majd a térség a világnak a régió megismertetésére.

Eduard Heger fontos szomszédnak nevezte Magyarországot. Azt mondta, hogy országa minden polgárának, így a kisebbségeknek is miniszterelnöke kíván lenni.

Azt szeretném, hogy Szlovákia minden polgára otthon érezze magát az országban

- fogalmazott.

A két ország kölcsönös érdekének nevezte az Európai Unió bővítését. Úgy fogalmazott: a Balkánnak ugyanolyan esélyt kell kapnia, mint egykor a közép-európai régiónak arra, hogy a világ egyik legjobb közösségének tagja lehessen. Köszönetet mondott azért a segítségért, amelyet a koronavírus-járvány alatt Magyarországtól kapott, a medikusok munkájáért és a lélegeztetőgépekért. Egyetértett Orbán Viktorral abban, hogy a világjárvány azok számára ért véget, akik megkapták az oltást a koronavírus ellen.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.