Közélet

Négylábú társainkat is megviseli a kánikula

Négylábú társainkat is megviseli a kánikula

2021. június 16., szerda
Négylábú társainkat is megviseli a kánikula

Enyhe időt élvezhettünk vasárnap és hétfőn, de tegnap már ajtóstól tört ránk a kánikula, ami még a hétvégén is tartani fog. Ez lesz az idei nyár első hőhulláma, de biztosan nem az utolsó, ezért jó, ha észben tartunk néhány dolgot háziállataink biztonsága és egészsége érdekében.

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon a nagy kánikulában. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát. - írja az Orpheus Állatvédő Egyesület

Veszélyes a hőség

Amikor a nappali hőmérséklet meghaladja a harminc fokot, kedvenceink könnyen hőgutát kaphatnak, ha nincs nekik biztosítva árnyékos búvóhely és friss, hideg víz. Könnyen megtörténhet a baj, aminek intenzív lihegés, kilógó és a szokásosnál eltérőbb színű nyelv a figyelmeztető jele. Az oldalán fekvő, akár eszméletét vesztett állat ilyenkor hőguta vagy napszúrás áldozatává vált, aminek akár a kutya elpusztulásával is végződhet. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segítség ilyenkor életmentő lehet.

Hogyan tegyük elviselhetőbbé a forróságot?

Kerüljük a nap közbeni hosszabb sétákat, hiszen a felhevült beton könnyen égési sérüléseket okozhat kedvencünk tappancsán. Érdemes kora délelőttre, illetve késő délutánra tervezni a nagyobb sétát, hiszen ekkor még elviselhető a meleg. A játékra ugyan úgy igénye van a kutyáknak ilyenkor is, de figyeljünk arra, hogy ne hajszoljuk túl az ebet. Ha a háziállatunk kedveli a vizet és van rá lehetőségünk, úsztassuk meg, de már a bundájuk benedvesítésével is könnyíteni tudunk rajtuk.

Soha ne hagyjuk felhúzott ablaknál az autóban kiskedvencünket! A nyári melegben akár öt perc is elég ahhoz, hogy a járműben 60 fok körülre ugorjon a hőmérséklet, ami hosszútávon végzetes lehet!

Az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonján a nagy nyári kánikulában aggódó állatbarátok körében rendszeres téma a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történő segítségkérés. Seres Zoltán, egyesületi elnök szerint gyakran felejtenek kertben, udvaron egy – két napig (vagy tovább is) emberek házi kedvenceket. Van, hogy élelem – ivóvíz nélkül szenvednek az állatok. A kánikulában a kedvencek mellett gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni. Ne csak a saját állatainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszéd portán tartott állatokra is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.