PROMO

Grillezzünk! Ezeket kell tudni grillvásárlás előtt…

Grillezzünk! Ezeket kell tudni grillvásárlás előtt…

2021. június 29., kedd
Grillezzünk! Ezeket kell tudni grillvásárlás előtt…

A sort nem is kezdhetnénk mással, mint a klasszikus faszenes grillel. Az évtizedek óta kelendő nyitott kialakítás tökéletesen alkalmas grillezett ételek készítésére, a használata relatív egyszerű, ráadásul kedvező áron juthatunk hozzá. Érdemes olyat választani, ami állítható magasságú lábakkal és hamutartó tálcával rendelkezik. Az egyszerű kialakítással rendelkező változat legfőbb hátránya, hogy fedél nélkül nem alkalmas barbeque finomságok készítésére.

Ezt a hiányosságot orvosolják az úgynevezett gömbgrillek. Ezekhez is kedvező áron juthatunk, mégis számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Könnyűek, jól szállíthatók, esetükben a parázs elkészítése is egyszerű. Azonban a faszén utólagos pótlása már cseppet sem kényelmes, illetve a hőmérséklet szabályozása sem egyszerű. Érdemes tudni velük kapcsolatban, hogy jellemzően áruházi forgalomban gyakran silány minőségben is előfordulnak. Válasszunk inkább minőségibb kivitelt, amit hosszú éveken át megelégedettséggel használhatunk.

Mindenképpen beszélni kell az úgynevezett offset sütőkről is. Ez az elnevezés sokak számára ismeretlenül cseng, ám a grillmozdony kifejezés ismerősebb lehet. Relatív elterjedt típusról beszélhetünk, ami a gömbgrillhez hasonlóan alkalmas BBQ ételek készítésére. A faszenes tüzelésnek köszönhetően hamisítatlan füstös aromával átitatott ételeket készíthetünk. Kiváló hőtartó tulajdonsággal rendelkeznek, legalábbis azok a termékek, amelyek megfelelő minőségű anyaghasználattal készülnek.

Sajnos ezek esetében is megjelentek a silány lemezből készült változatok, amelyeket érdemes inkább elkerülni. Az offset grillek esetében a hőszabályzás kissé körülményesebb, illetve állandó felügyeletet igényel, így elsősorban azoknak ajánljuk, akik a grillezésre valódi programként és hobbiként tekintenek.

A pellet grillek optimális választást jelentenek mindazoknak, akik szeretik az egyszerű és zökkenőmentes dolgokat. Az ilyen készülékek esetében a hőmérséklet szabályozása gyerekjáték, hiszen a tüzelőanyag adagolását a saját igényeinknek megfelelően egyszerűen beállíthatjuk. A pellet grill nem csupán grillezésre és BBQ készítésre alkalmas; igény szerint akár hideg füstölést, pirítást, párolást, szárítást, sütést és nyárs sütést is végezhetünk. Az egyetlen nehézséget a megfelelő minőségű pellet beszerzése jelentheti, de ma már ez sem jelent különösebb kihívást.

Nem hagyhatjuk ki a sorból az úgynevezett tojásokat sem, amelyek legismertebb képviselőjévé a Big Green Egg lépett elő. Kifejezetten magas hőmérséklet elérésére alkalmasak, a kerámiabetétnek köszönhetően tökéletes grillezett finomságokat készíthetünk. De nem mehetünk el szó nélkül a hátrányos tulajdonságai mellett sem; kifejezetten nagy az önsúlya, ami miatt a szállítása és a mozgatása igencsak nehézkes. A rácsfelülete nem túl nagy, így inkább egy-két fő részére kínál megfelelő megoldást. Illetve a magas árszabást is említeni kell velük kapcsolatban.

Természetesen a faszenes grillek mellett más megoldások is léteznek. A gázgrillek népszerűsége nem véletlen, hiszen könnyen kezelhetők, azonnal hadra foghatók, tiszta üzemelést tesznek lehetővé. Mivel esetükben nincs faszén és parázs, ezért a füstös aromáról is le kell mondanunk. Szerencsére ma már léteznek alternatív megoldások; a füstölő dobozok és az aromarácsok a hagyományos grill ízvilágát biztosítják számunkra.

Érdemes kellő figyelmet fordítani a megfelelő grill kiválasztására. Látható, hogy mindegyik típus rendelkezik előnyös és hátrányos tulajdonsággal, így válasszuk az igényeinknek leginkább megfelelőt!

(Támogatott tartalom!)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.