Közélet

Friss kutatás: Szegeden egyszerre kell Botka László és Orbán Viktor is az embereknek!

Friss kutatás: Szegeden egyszerre kell Botka László és Orbán Viktor is az embereknek!

2021. június 9., szerda
Friss kutatás: Szegeden egyszerre kell Botka László és Orbán Viktor is az embereknek!

Közel 4500 szegedit tudtunk megkérdezni - teljesen anonim módon - arról, mennyire fontos neki a demokrácia; de nem csak erre voltunk kíváncsiak. A közvéleménykutatást az Optimusz segítségével és közreműködésével bonyolítottuk le; pontosabban bonyolította le a cég az általunk megadott kérdések alapján június elején.

Fontos a demokrácia, és kellenek a képviselői vélemények is

Hét kérdésre szerettünk volna hiteles és reprezentatív válaszokat a szegediektől, de

arra, ami kiderült a közvéleménykutatásból, nem számítottunk!

Egészen pontosan 4491 szegedi válaszolt minden kérdésünkre, a válaszadók mintája pedig reprezentatív volt. Ez alapján kiderült, hogy a szegediek 87,29%-a számára fontos a demokrácia; de 12,61%-uknak ez nem annyira szempont!

A válaszadók 75,43%-a gondolja úgy, hogy Szegeden demokratikusan folyik a városvezetés, de itt már nagyobb az a tábor (24,57%), amelyik szerint nem demokratikusan működik a városvezetés.

88,01% egyetért azzal, hogy az önkormányzati képviselők elmondhassák a véleményüket a város ügyeiről, fontos döntésekről, de erre nem igen volt lehetőségük szervezett keretek között a pandémia idején. Szegeden ugyanis - más városoktól eltérően - nem tartottak még úgynevezett "véleménykérő" online "közgyűlést" sem a képviselőknek.

Emiatt a szegediek közel 76%-a (75,92% egészen pontosan) elítélte, hogy Szegeden hónapok óta nem hívta össze és nem kérdezte meg a városvezetés a képviselőket a különféle döntésekről, és csak az emberek 24,08%-a gondolta úgy, hogy ezzel semmi gond nincs.

Botka oké, de maradjon Orbán Viktor is

A kutatás igazán meglepő fordulata az volt, amikor próbáltuk összevetni a helyi politika, városvezetés és az országos politika és országvezetés közötti nézeteket - a főszereplőkön keresztül. Furcsa, hibrid kombó derült ki ugyanis a válaszokból.

A szegediek 63,86%-a szerint maradjon továbbra is Botka László a város polgármestere, de a városlakók 52,42%-a szerint Orbán Viktor maradjon az ország miniszterelnöke.

Az igazán meglepő fordulat azonban az utolsó kérdésünkre adott válasz volt, miszerint jobbodali országgyűlési képviselői legyenek-e Szegednek, vagy sem.

62,26%-a a szegedieknek ugyanis inkább jobboldali képviselőket látna szívesen.

Ez azt is jelentheti, hogy Szabó Sándorral (MSZP) jelenlegi szocialista országgyűlési képviselővel nem igazán elégedettek, az új balliberális jelöltekben pedig nem igazán bíznak. A válasz jelentheti azt is, hogy a szegediek többségének tetszik az ország jelenlegi iránya és gazdasági eredményei, és úgy vélik, "több juthatna" ebből hozzájuk is (vagyis Szegedre), ha jobboldali képviselők lobbiznának a kormánynál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.