Közélet

És megszólaltak a gyárkürtök, percekig zúgtak a harangok…

És megszólaltak a gyárkürtök, percekig zúgtak a harangok…

2021. június 4., péntek
És megszólaltak a gyárkürtök, percekig zúgtak a harangok…

A számsor – 1920.06.04.16.32 – legfeljebb elsőre tűnhet titokzatosnak. És tán csak a ma emberének okozhat némi fejtörést. Az elmúlt 101 év nagyobbik részét megélőknek semmiképp. Ők hallották elégszer az iskolában, a családi emlékezésekben, így: És akkor, pontban fél öt után két perccel, az országban mindenütt megszólaltak a harangok. És zúgtak, sokáig, a pesti bazilika, a budavári főtemplom, a váci barokk székesegyház meg a Szent Demeter nevét viselő szegedi plébániatemplom harangjai. És a Csíkban, Técsőn, Máramarosban, Szabadkán, Őrszigeten strázsáló kis templomokban, mindenütt, ahol magyarok éltek. Pozsonyban is megkondult a harang, hát hogyne, az ősi koronázóvárosban, amely kétszeresen is szimbolikus: mert az uralkodók emlékőre, s túl ezen, főtemploma levéltárából került elő a legrégibb magyar halotti beszéd. A harangszó ezúttal nem holtat búcsúztatott, de átvitt értelemben mégis: épp abban az időben, 1920. június 4-e délutánján, két perccel fél ötöt követően írták alá Párizs mellett, a verseilles-i Nagy-Trianon kastélyban a jogfosztó szerződést, Magyarország csonkolásának dokumentumát. „Temetés volt ez, valóban: egy hatalmas, gyönyörű ország, és egy éppen magára eszmélő, büszke nemzet temetése” – írta másnap az újság.

A szakállas tanár, akin mindig szenvedéllyel beszélt diákjainak erről, egyszer idősebb fiataloknak tartott előadást a könyvtárban: szabadon beszél, mígnem eljut mondandója kritikus részéhez, azt már nem mondhatja emlékezetből, azt csak hajszálpontosan szabad idézni. Például ezt a részletet:

„A helyszínen megállapítandó vonal, amely Kunbajától délre halad, a szabadka-bácsalmási vasútvonalat Csikéria állomástól körülbelül 1500 m-re keletre, a szabadka-kiskúnhalasi vasútvonalat Kelebia állomástól körülbelül 3 km-re délre átvágja, Horgostól és vasútállomásától északra, Röszkeszentmihálytelektől pedig délre halad; innen délkelet felé a Tiszáig: a holtág középvonala; innen felfelé körülbelül 5 km távolságnyira, a helyszínén választandó pontig: a Tisza folyása; innen általában kelet felé, Kiszombor állomástól délnyugatra körülbelül 4 km távolságnyira, körülbelül kelet-délkeletre a 84. magassági ponttól és dél-délnyugatra a 83. magassági ponttól a helyszínén választandó pontig, amely hármas határpontja lesz Romániának, Magyarországnak és a Szerb-Horvát-Szlovén Államnak…”

És a fiatalok akkor, ott érezték meg, hogy a számos településnév, ér és patak, tájékozódási pont és szintezési ősjegy mögött emberi sorsokat és tragédiákat látni. Igen – mondta a tanár ezúttal is, mint már sokszor: ez egy országcsonkolás hű leírása, lélektelen földmérő módján; tartományok amputációjának mértani képlete. Egy tökéletes munka. Mesterterv…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.