E-rollerre fel, de csak ésszel!

A KRESZ nem szabályozza a használatát, így nagyobb a használó felelőssége.

Az e-rollerek új lehetőséget kínálnak a felhasználók számára a hagyományos közlekedési eszközök használata előtti és utáni kilométerek gyors, környezetbarát megtételére. A bérelhető rollerek a világ nagyvárosaiban évek óta jelen vannak, a fővárosban már működő szolgáltató indított próbaüzemet néhány napja Szegeden, így a városban megszaporodtak a rollerezők.

Használatát a KRESZ (egyelőre) nem szabályozza, egyetlen jogszabály sem említi. Legutóbb egy belügyminisztériumi állásfoglalás segédmotoros kerékpárnak minősítette, így az erre vonatkozó szabályoknak kell megfelelni a vezetéséhez. Az elektromos rollereket Budapest több részéről már kitiltották.

Nem veszélytelen

– Az elektromos roller önmagában egy veszélyes közlekedési eszköz. Van sebessége, hangtalan és mivel semmilyen szabályrendszer nem vonatkozik rá, nincsen helye közúton. Járdán a gyalogosok, kerékpárúton a kerékpárosok, úttesten pedig az autósok „ellensége” – foglalta össze Majoros Gabriella gépjárművezető-oktató, hogy miért kell óvatosan bánni az e-rollerrel.

Rengeteg a kiskapu

A közlekedési szakember kiemelte, mivel a roller hivatalosan nem számít közlekedési eszköznek, úttesten nem közlekedhet(ne). – Ha jármű lenne, engedély kellene a vezetéséhez, jogszabály határozná meg használatát és védőfelszerelésben lehetne csak használni – sorolta Majoros Gabriella. Ez utóbbi használata szabályozás nélkül is ajánlatos.

Hirtelen ott terem egy roller

Az autósokkal szemben azért veszélyes az e-roller, mert úttesten védtelen, nem védi kasztni, gyalogátkelőhelyen megjelenve nem számítanak rá, mert gyorsan ott terem, szélesebb látómező kellene hozzá. A rollert használónak pedig azért is veszélyes, mert rossz útviszonyok, gödrök esetén a kis kerekei miatt nem biztonságos, nem szilárd talajon esetleg irányíthatatlan.

Járdán is óvatosan

– Aki a rollert használja, az elsősorban mások testi épségére vigyázzon, hiszen hirtelen, hangtalan felbukkanása miatt balesetveszélyes, ütközés esetén a vezetőjének és a gyalogosnak is sérülést okozhat – figyelmeztet a szakember. A bérelhető rollerek sebességét éppen ezért a forgalmas utcákon automatikusan csökkenti a rendszer.

Mentünk is egy kört a városban, az így sikerült:

Fotók!
Előző sztori

Sikeres volt az első Keresztpont futónap

Következő sztori

Azonnali hatállyal menesztette David Davist a Telekom Veszprém