Közélet

A történelem a járványhelyzetben is érdekelte a fiatalokat

A történelem a járványhelyzetben is érdekelte a fiatalokat

2021. június 21., hétfő
A történelem a járványhelyzetben is érdekelte a fiatalokat

Tizenkét éves múltja van már a Görgey Artúrról elnevezett történelmi vetélkedőnek, amely ízig-vérig szegedi: a szervezők között ott a Dugonics András Piarista Gimnázium, a Szegedi Lengyel Önkormányzat és az Ötágú Síp Kulturális Egyesület is. A verseny célja az, hogy a fiatalok körében olyan témákon keresztül népszerűsítse a történelmet, amelyek iránt fel lehet kelteni az érdeklődést. Az idei alkalommal a lengyel és a magyar história kapcsolódási pontjai szolgálták ezt a célt, és a jelentkezők száma igazolta a szándékot: összesen 102 diák vett részt a megmérettetésen, háromfős csapatokban. A jelentkezők zöme magyarországi és külhoni magyar 7-8. évfolyamos volt, ők 27 csapattal jelentkeztek a felhívásra, de a lengyelországi lengyel általános iskolások és gimnazisták is aktívak voltak, hiszen 7 csapattal neveztek.

A három fordulóból álló verseny első feladata egy kisfilm (Neked mit jelent a lengyel-magyar barátság) vagy egy tanulmány (Emberi sorsok - Lakóhelyem képes története a vörös térkép korában (1918-1923)) elkészítése volt. A második fordulóban virtuális szabadulószobából kellett kijutniuk a csapatoknak helyes feladatmegoldásokkal: a küldetés teljesítéséhez a magyar és a lengyel történelemmel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk.

A harmadik próba egy online teszt megírása volt, témakörbe illeszkedő feladatokkal – így állt össze a vetélkedő végeredménye, amely a következő: 107 ponttal első helyezést ért el az Arad megyei Kisiratoson működő Páter Godó Mihály Általános Iskola „Kisiratosi betyárok” csapata, melynek tagjai: Hallai Mónika, Tiba-Fischer Eszter és Almási Áron.

105 ponttal második helyezést ért el a szegedi SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája „Tűzzel-vassal” csapata: Meszes Dominik, Sebe László és Vasut Vojtech.

A harmadik helyen holtverseny alakult ki. 103 pontot gyűjtött a kecskeméti KRE Petőfi Sándor Református Gyakorló Általános Iskola „Petőfi küldöttei” csapata: Varga Johanna, Bimbó Balázs és Szabó Zolta Dániel részvételével, de ugyancsak ennyi pontot szerzett a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium „Horthy katonái” elnevezésű csapata, melynek tagjai: Krabót Bertalan, Benkó Botond, Jusztin Barnabás voltak.

A vetélkedő legeredményesebb lengyelországi csapata a Kárpátaljai Vajdaságban található Baligrod településen működő, Szent II. János Pál pápa Általános Iskola „Bieszczadersi” csapata, tagjai: Aleksander Lipa, Jolanta Kopczyńska, Michał Gawłowski.

A legjobbak értékes könyveket és folyóiratokat tartalmazó díjakat kapnak, melyeket postán küldenek el a szervezők. A fődíj a hagyományokhoz híven egy lengyelországi történelmi tanulmányút lesz, amelynek időpontja a járványhelyzet és az utazási korlátozások alakulásától függ. Remélhetőleg a nyár folyamán lehetséges lesz az utazás. A versenyhez támogatást nyújtott a Csongrád-Csanád Megyei Védelmi Bizottság, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal, a Waclaw Felczak Alapítvány, valamint a Lengyel Köztársaság Szegedi Konzulátusa és a Mozaik Kiadó.

Dugonics András Piarista Gimnázium
SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
Páter Godó Mihály Általános Iskola (Kisiratos)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.