A történelem a járványhelyzetben is érdekelte a fiatalokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A lengyel-magyar történelmi kapcsolatok volt a témája annak a vetélkedőnek, amelyet márciusban hirdetett meg magyarországi, határon túli és lengyelországi diákoknak együttműködő partnereivel együtt a szegedi Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület. A versenyt, amelyre 30 csapat jelentkezett, a vírushelyzet miatt online formában tartották meg a szervezők, a győztesek között szegedi iskolások is vannak.

Tizenkét éves múltja van már a Görgey Artúrról elnevezett történelmi vetélkedőnek, amely ízig-vérig szegedi: a szervezők között ott a Dugonics András Piarista Gimnázium, a Szegedi Lengyel Önkormányzat és az Ötágú Síp Kulturális Egyesület is. A verseny célja az, hogy a fiatalok körében olyan témákon keresztül népszerűsítse a történelmet, amelyek iránt fel lehet kelteni az érdeklődést. Az idei alkalommal a lengyel és a magyar história kapcsolódási pontjai szolgálták ezt a célt, és a jelentkezők száma igazolta a szándékot: összesen 102 diák vett részt a megmérettetésen, háromfős csapatokban. A jelentkezők zöme magyarországi és külhoni magyar 7-8. évfolyamos volt, ők 27 csapattal jelentkeztek a felhívásra, de a lengyelországi lengyel általános iskolások és gimnazisták is aktívak voltak, hiszen 7 csapattal neveztek.

A három fordulóból álló verseny első feladata egy kisfilm (Neked mit jelent a lengyel-magyar barátság) vagy egy tanulmány (Emberi sorsok – Lakóhelyem képes története a vörös térkép korában (1918-1923)) elkészítése volt. A második fordulóban virtuális szabadulószobából kellett kijutniuk a csapatoknak helyes feladatmegoldásokkal: a küldetés teljesítéséhez a magyar és a lengyel történelemmel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk.

A harmadik próba egy online teszt megírása volt, témakörbe illeszkedő feladatokkal – így állt össze a vetélkedő végeredménye, amely a következő: 107 ponttal első helyezést ért el az Arad megyei Kisiratoson működő Páter Godó Mihály Általános Iskola „Kisiratosi betyárok” csapata, melynek tagjai: Hallai Mónika, Tiba-Fischer Eszter és Almási Áron.

105 ponttal második helyezést ért el a szegedi SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája „Tűzzel-vassal” csapata: Meszes Dominik, Sebe László és Vasut Vojtech.

A harmadik helyen holtverseny alakult ki. 103 pontot gyűjtött a kecskeméti KRE Petőfi Sándor Református Gyakorló Általános Iskola „Petőfi küldöttei” csapata: Varga Johanna, Bimbó Balázs és Szabó Zolta Dániel részvételével, de ugyancsak ennyi pontot szerzett a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium „Horthy katonái” elnevezésű csapata, melynek tagjai: Krabót Bertalan, Benkó Botond, Jusztin Barnabás voltak.

A vetélkedő legeredményesebb lengyelországi csapata a Kárpátaljai Vajdaságban található Baligrod településen működő, Szent II. János Pál pápa Általános Iskola „Bieszczadersi” csapata, tagjai: Aleksander Lipa, Jolanta Kopczyńska, Michał Gawłowski.

A legjobbak értékes könyveket és folyóiratokat tartalmazó díjakat kapnak, melyeket postán küldenek el a szervezők. A fődíj a hagyományokhoz híven egy lengyelországi történelmi tanulmányút lesz, amelynek időpontja a járványhelyzet és az utazási korlátozások alakulásától függ. Remélhetőleg a nyár folyamán lehetséges lesz az utazás. A versenyhez támogatást nyújtott a Csongrád-Csanád Megyei Védelmi Bizottság, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal, a Waclaw Felczak Alapítvány, valamint a Lengyel Köztársaság Szegedi Konzulátusa és a Mozaik Kiadó.

Dugonics András Piarista Gimnázium
SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
Páter Godó Mihály Általános Iskola (Kisiratos)
Előző sztori

A csillagászati nyárra ébredtünk

Következő sztori

Tizenegy megyében, 404 településen lesz szúnyoggyérítés, köztük Szegeden is