Közélet

A pedofiltörvény ellen tüntetnek hétfőn a Parlament előtt

A pedofiltörvény ellen tüntetnek hétfőn a Parlament előtt

2021. június 13., vasárnap
A pedofiltörvény ellen tüntetnek hétfőn a Parlament előtt

Kedden szavaz az Országgyűlés apedofiltörvényről, amely az eredeti verzióhoz képest már egy olyan módosítást is tartalmaz, miszerint

  • “Nem lehet iskolai előadást tartani a homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítéséről".
  • “Csak nyilvántartásba vett személyek és szervezetek tarthatnak szexuális felvilágosítást az iskolákban.”
  • “Tilos lenne olyan reklámot elérhetővé tenni 18 éven aluliaknak, amely öncélúan ábrázolja a szexualitást, illetve a homoszexualitást és a nemváltást népszerűsíti.”

A tüntetés szervezői a Parlament elé hívják híveiket a zárószavazás előestéjére. A szervezők között van

  • a Szivárványcsaládokért Alapítvány, 
  • a Háttér Társaság,
  • a Labrisz Leszbikus Egyesület,
  • a Prizma Közösség,
  • a Budapest Pride, 
  • az Amnesty International,
  • a Társaság a Szabadságjogokért
  • és a Magyar Helsinki Bizottság.

A szervezők szerint

ha nem teszünk valamit, diákok, szülők és fiatalok eshetnek áldozatul a kormány kegyetlen politikai játékának

– írják a Facebookon szerveződő esemény oldalán. 

Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb jogfosztásának nevezik, hogy a törvényjavaslat elfogadásával teljesen eltüntetnék az LMBTQI-embereket a nyilvánosságból, és betiltanák azokat az iskolai programokat, amelyek egyrészt segítik a fiatalokat információkhoz és támogatáshoz jutni, másrészt elfogadóbb és mindenki számára biztonságosabb környezetet teremtenek.

A törvényjavaslat szövege egyébként úgy fogalmaz: "Az államnak az Alaptörvényből levezethető kötelezettsége, hogy olyan jogszabályi környezetet és intézményrendszert megalapozó szabályokat alakítson ki, amelyek

garantálják a gyermekek testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelmet, valamint a gyermek születésétől fogva megváltoztathatatlanul fennálló önazonosságának megőrzését, illetve megóvását.

Ahhoz, hogy ennek a jogalkotó eleget tegyen, szükséges, hogy az Alaptörvényben megfogalmazott általános szabályokon túl a gyakorlatban is alkalmazható, kézzel fogható szabályokat alkosson, melyeken keresztül megvalósulhat a hivatkozott értékek védelme.

Belátható, hogy egyes tartalmakat az életkoruknak megfelelő időben célszerű megismertetni a gyermekekkel, az egészséges lelki és szellemi fejlődésük érdekében. Vannak ugyanis olyan tartalmak, amelyeket a gyermek − bizonyos életkor alatt − félreérthet, illetve amely károsan hathat a fejlődésére az adott életkorban, vagy egyszerűen a gyermek nem tud vele mit kezdeni, ezért összezavarja a fejlődő erkölcsi, morális értékrendjét, vagy épp az önmagáról és a világról alkotott képét

- írják a törvény szövegében.

A módosítás ebből kiindulva, az Alaptörvény szellemében és a gyermekek egészséges testi, lelki fejlődésének a megóvása érdekében meghatározza azon tartalmak körét, amelyek kapcsán biztosítani kell, hogy a gyermekek ne találkozzanak ezekkel a különböző felületeken (lsd. média, reklám) - indokolják a javaslatot.

Hétfőn tüntetnek, kedden elfogadhatják

A módosító csomag vitája a Parlamentben hétfőn lesz,keddenpedig már jöhet a végső döntés. Mivel a törvényjavaslat egyes kitételei az Alaptörvény alapján sarkalatosnak minősített törvényeket is érintenek, ezért az elfogadáshoz az országgyűlési képviselők kétharmadának kell igennel szavaznia.

(via Index / Borítóképünk illusztráció!)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.