A hétvégén levendula és rózsa napokat tartanak a Füvészkertben

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szombaton és vasárnap kerül megrendezésre a Szegedi Levendula és Rózsa Napok, idén már nyolcadik alkalommal az SZTE Füvészkertjében. A pénteki lehűlésnek köszönhetően az idő is kegyes lesz hozzánk, kellemes hőmérsékletben lehet élvezni a változatos programokat június 26-án és 27-én.

Levendula különlegességek

Az arborétum gyógynövény- és fűszerkertjében tízféle levendulát csodálhatnak meg a látogatók a fehér virágútól a rózsaszínig, a pannonhalmitól a tihanyi változatig. Kifejezetten arra törekszenek, hogy mindig új, a vendégek számára is jól megkülönböztethető fajtákat mutassanak be.

Rózsák széles palettája

A kert rózsagyűjteménye is szemet gyönyörködtető, a szivárvány minden színében nyílnak a virágok és számos növekedési formájú rózsabokor figyelhető meg. A futórózsák, akár kétméteres magasságig felnyúló, virágokkal dúsan megrakott bokrai már messziről virítanak és a reneszánsz rózsákhoz híven édes illattal töltik meg a levegőt. A rózsakert belsejében, az egyes ágyásokban a nagyméretű, illatos virágokat hozó tearózsa hibridek, a miniatűr rózsák, valamint számos, a hajtás végen több virágot bontó (polyantha) rózsafajta is fotózásra csábít.


A múlt virágai

A rózsakerti gyűjtemény különlegessége a történelmi rózsák bemutatója, amely a rózsakert mögött folytatódik, és benne két tucat nagy múltú rózsafajta ismerhető meg, ezeket még 1867 előtt nemesítették. Ebben az esztendőben vált ismertté a Jean-Baptiste André Guillot által nemesített első, La France nevet kapó teahibrid, majd jelentek meg újabb és újabb fajtákat.

Programok

A füvészkert és az egyetem kulturális irodája által immár nyolcadik alkalommal megszervezett fesztivál résztvevői a fűszerkerti szépségeket csak megcsodálhatják, a növényárudákból azonban haza is vihetik a levendulatöveket, valamint más egzotikus és évelő növényeket.

A gyerekeket szombaton a Kövér Béla Bábszínház óriásbábos felvonulásával, játszóházával, a Haramia együttes gyermekműsorával, vasárnap pedig a Grimm-Busz Színház zenés előadásaival várják. Az érdeklődők megismerkedhetnek a levendula, a gyógy- és fűszernövények jótékony hatásaival, valamint a szappankészítés rejtelmeivel is.

A hétvégén fellépnek többek között: a Szegedi Nemzeti Színház művészei, a Smyrna Zenekar, Tandi Flora énekesnő, a Terebes zenekar, a Kalungu ütőegyüttes, a Jazzarosa zenekar, a Szeged Táncegyüttes, a Gül Baba trió, valamint a Népzenei Kamaraműhely és a Piarista Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. A koncertek mellett a látogatók Géczi János író könyvbemutatóján, Mukusheva Raushangul kazak-magyar irodalmi kapcsolatokról és Tóth Erika keleti török szőnyegek szimbólumvilágáról szóló előadásain is részt vehetnek.

MTI

Előző sztori

Csaknem 300 millió forintból újult meg a Jerney utcai óvoda

Következő sztori

Tavaly Szegeden volt a legporosabb a levegő a magyar nagyvárosok közül