Közélet

A börtön, ahol Ady és Gárdonyi is ült Szegeden

A börtön, ahol Ady és Gárdonyi is ült Szegeden

2021. június 20., vasárnap
A börtön, ahol Ady és Gárdonyi is ült Szegeden

Az 1890-ben Kiss István tervei alapján épült Vasas Szent Péter utca 17-19 szám alatt álló ház különleges büntetésvégrehajtási intézetként működött a városban. Az ország nevesebb személyeinek volt a fogháza, ezért volt államfogház a neve. Legfőképpen írók, költők, újságírók és színészeket küldtek ide börtönbe hosszabb-rövidebb időre. Híresebb lakói voltak: Ady Endre, Gárdonyi Géza, Molnár Ferenc. Az első kettő párbajvétség miatt került ide (Gárdonyi Szegeden is párbajozott, a mai SZAB-székház, akkor Wagner, később Hungária szálló épületében). Ady öt napot töltött itt, ahol remek tárcacikkeket írt az itteni életről a Nagyváradi Naplóba. Állítólag első estéjén a szegedi színház vokálkvartettje látogatta meg, akik az ablaka alatt szerenádot adtak neki.

A többi rabot hasonlóan párbajvétség, illetve államellenes izgatás vádjával küldték ide. Híresebb rabjai: Bartos Gyula, Békefi Antal, Bródy Sándor, Nagy Endre, a román költő és későbbi politikus, Octavian Goga, az első női államfogoly Almádi Mátyásné Retek Teréz, valamint Kun Béla.

Az államfogház 1945-ben szűnt meg a régi formájában, később szolgálati lakásokat alakítottak ki a helyén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.