Elmondom

Zúgó szélnek zendülése…

Zúgó szélnek zendülése…

2021. május 23., vasárnap
Zúgó szélnek zendülése…

Piros pünkösd napján mindenek újulnak, a kertek, a mezők virágba borulnak. Így festi le a népdal a tavasz kiteljesedésének idejét. És hogy hangzik ez veretes középkori szavakkal, például a sokkal régebben kelt műben, Péchi Lukács Nagyszombati Kalendáriumában? Íme: Pinkesd fivekkel, zöld levelekkel ékes. Álmot is hoznak kifolyó kutak szép ropogással.

Mindig is az álmot hozó tavasz örömnapja volt a pünkösd. A lányok csapata ilyenkor házról házra járt s köszöntőt mondott: a püskösdikirályné-járás volt ez a régiek szava szerint. Az ősi, mára feledésbe merült szokás a megtisztulás jelképét hordozta.

Ám ez a jeles ünnep mindenekelőtt szakrális tartalmú. A népi emlékezetben a húsvétot követő ötvenedik nap neve: szentlélekáradás. Jézus utolsó földi jelenését idézi, amikor a Megváltó visszatér, hogy tanítványait elindítsa az igehirdető, tanúságtevő útjukon. Az Újszövetség, Károli Gáspár archaikus fordításában, ezt így írja le: „És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egyakarattal együtt valának. És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és eltelé az egész házat, ahol ülnek vala. … És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel…”

A templomokban elhangzó napi Olvasmány kulcsmondatai ezek. A különös pillanatot ragadják meg, amikor a hirtelen támadt szélvihar hangjával kapják meg a tanítványok a jelet: már készek a feladatra, hogy a világot járva igehirdetők legyenek. Ezt, az útnak indítást tartja a szakrális hagyományrend az egyház születése idejének. A keresztények hite szerint a végtelen út első mérföldköve ez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.