Kultúra

Tragikus szerelem a Jósika utcában

Tragikus szerelem a Jósika utcában

2021. május 22., szombat
Tragikus szerelem a Jósika utcában

Magyar Ede a szecesszió legelismertebb szegedi alkotója (Reök-palota, református palota, Unger-Mayer palota) élete utolsó megbízásaként kapta meg a Jósika utca 14. szám alatt ma is álló épület elkészítését. Egyedi homlokzatú az oszlopfejezetekkel és a díszítésekkel, a szoboralakokkal, valamint középen a mozaikképpel. Már csak építészeti szépsége miatt is érdemes meglátogatni a házat.

De ez a ház lett Magyar Ede végzete is, mivel beleszeretett a megbízó feleségébe az építkezés közben, melyre minden pénze ráment. Mintegy szerelmi vallomásként alkotta meg a házat olyan pazarra, ez emésztette fel a pénzét. A szerelem miatt a házassága megromlott, a válás nehézkesnek bizonyult, a szerelmével a viszonya – mivel férjezett volt – nem volt zavartalan, ráadásul az anyagi bizonytalanság csődhöz vezetett. Mindez túl sok volt az építésznek, aki 1912. május 5-én abban a házban a revolverével mellbe lőtte magát. Íróasztalán egy papírdarabot találtak két rajzszöggel az asztalra erősítve. Magyar Ede ceruzával írta a cetlire: „Halálomért senkit se okoljanak.”

További érdekességek Szegedről: facebook.com/MAIdegenvezetesek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.