Közélet

Szijjártó: Magyarország a legsikeresebb választ adta a koronavírus-járványra Európában

Szijjártó: Magyarország a legsikeresebb választ adta a koronavírus-járványra Európában

2021. május 17., hétfő
Szijjártó: Magyarország a legsikeresebb választ adta a koronavírus-járványra Európában

A külgazdasági és külügyminiszter az 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft. versenyképesség-növelési támogatási okiratának átadásakor hangsúlyozta: a beoltottak száma az 5 millió felé közelít, és 4,6 millióan dolgoznak, 40 ezerrel többen, mint 2020 hasonló időszakában.

"A pandémia rendkívüli próbatétel elé állította hazánkat, a kormány feladata az volt, és a mai napig is az, hogy az emberek életét, egészségét, munkahelyét megmentse" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette: ehhez az elmúlt másfél évben nem voltak olyan példák, amelyek iránytűként szolgáltak volna, ezért ahhoz, hogy ne tévedjenek, biztos pontként, biztos irányként a nemzeti érdeket választották.

"A járványra kizárólag olyan válaszok születtek, amelyek a nemzet, a gazdaság érdekeit kizárólagosan vették figyelembe" - hangoztatta. Úgy vélte: ha nem így tettek volna és engedtek volna a külső és belső nyomásnak, Magyarország sokkal kedvezőtlenebb helyzetben lenne, ezrekkel többen haltak volna meg, tízezrekkel többen fertőződtek volna meg és százezrekkel többen veszítették volna el a munkahelyüket.

Mi nem voltunk hajlandóak sem ideológiai, sem geopolitikai szempontból tekinteni az oltóanyagokra, ha nem vásároltunk volna Keletről oltóanyagokat, nem lenne kézzel fogható közelségben az 5 millió beoltott magyart jelentő mérföldkő, nem lenne reális lehetőség, hogy újabb jelentős lépést tegyünk a normalitás irányába" - mondta.

Szijjártó Péter szavai szerint gazdasági szempontból Magyarország meg tudta tartani azt a stratégiai filozófiáját, hogy segély helyett munkát biztosít az embereknek.

"Nem fogadtuk el a tömeges munkanélküliség kialakulását definíciószerűen, hanem elhatároztuk, hogy megakadályozzuk azt és sikerrel jártunk" - hangoztatta.

Kijelentette: "a magyar gazdaságnak sikerült a kanyarban előzés manővere", ebben hatalmas szerepet játszott a járvány ellenére a hazai élelmiszerellátást folyamatosan biztosító magyar élelmiszeripar, amely egyre komolyabb technológiai színvonalat képvisel, a minőségi elvárásokból a járvány és a válság ellenére sem adott le, és a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági szabályoknak is megfelel Európában.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.