Sport

Beindul a kajak-kenu versenyszezon, szerdától az olimpiáért küzdenek a Maty-éren

Beindul a kajak-kenu versenyszezon, szerdától az olimpiáért küzdenek a Maty-éren

2021. május 3., hétfő
Beindul a kajak-kenu versenyszezon, szerdától az olimpiáért küzdenek a Maty-éren

Hüttner Csaba szövetségi kapitány az M1 aktuális csatornán hétfőn elmondta: női C-2 500 méteren már az ötkarikás játékokra válogat a hétközi viadal, ezt a számot csütörtökön bonyolítják majd le.

Egészen a múlt hétig úgy volt, hogy a jövő heti, ugyancsak a Maty-éren sorra kerülő európai pótkvalifikációs viadalon Magyarország még öt számban próbálhat kvótákat gyűjteni a meglévő 13 mellé, pénteken azonban kiderült, hogy megvan a 14. indulási jog is - egy visszaosztott kvóta formájában -, így női C-1 200 méteren már nem kell, illetve nem is lehet egységet indítani a hazai regattán.

A fennmaradó négy - egyformán férfi - szám közül C-2 1000 méteren nem rendeznek válogatót, tavalyi teljesítménye alapján ugyanis az Adolf Balázs, Fejes Dániel duó már biztos indulója a pótkvalifikációnak, így K-1 200 és K-2 1000, valamint C-1 1000 méteren küzdenek majd a versenyzők.

"A sprinttávon Csizmadia Kolos, Apagyi Levente, Balaska Márk és Molnár Péter lehet a befutó, míg a kajak párosoknál Kammerer Zoltán és Gál Péter, Varga Ádám és Béke Kornél, illetve Dombvári Bence és Noé Zsombor hatalmas csatáját várom. A kenusoknál Bodonyi András, Kiss Balázs és esetleg Hajdu Jonatán között dőlhet el a pótkvalifikációs versenyen való indulás joga" - mondta Hüttner Csaba.

A kapitány úgy fogalmazott: a C-2-es kvótaszerzés lenne a legfontosabb Szegeden - a magyar válogatottnak férfi kenuban egyelőre nincs tokiói indulási joga -, és ha férfi kajakban is sikerülne kiharcolni a még hiányzó kvótát, akkor maximálisan elégedett lenne.

A tokiói olimpia gyorsasági kajak-kenu versenyére országonként legfeljebb 18 indulási jogot lehet gyűjteni, Magyarországnak női kajakban és női kenuban már megvan a maximális hat, illetve három, férfi kajakban pedig öt indulási joggal rendelkezik.

A többi szám csak tájékoztató jellegű lesz szerdán és csütörtökön, a női kajakosok 200 és 500 egyesben, illetve 500 párosban mutatják meg magukat, ezen kívül férfi K-1 1000 és C-2 1000, továbbá női C-1 200 méteren rendeznek versenyeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.