Az SZTE is csatlakozott a Magyarországi Drón Koalícióhoz

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az SZTE Mezőgazdasági Kara is csatlakozott a május elején megalakult Drón Koalícióhoz, mely azóta már 60 tagot számlál - írja az egyetem közleményében. Az együttműködés segítségével a szegedi egyetemen olyan mezőgazdasági mérnököket képeznek, akik nemcsak értik, de irányítani is tudják az agrárium digitális lépésváltását.

A koalíció feladata az lesz, hogy állandó szakmai és együttműködési fórumot biztosítson a fejlesztők, a felhasználói oldalt képviselő piaci és állami szereplők, valamint az akadémiai és szakmai szervezetek között. Emellett támogatnia kell a DroneMotive kezdeményezéseket is, ami a pilóta nélküli légijárművek felhasználásához, fejlesztéséhez, oktatásához, teszteléséhez köthető.

„A Drón Koalíció stratégiája hasonló koncepcióra épül, mint amelyet az 5G és a mesterséges intelligencia területén már megalkottak a szakértők. A drónok rendszeres használata jelentősen hozzájárul a magyar mezőgazdaság versenyképességének növekedéséhez, miközben az agrároktatásban is nagy előrelépést hozhat.”

– emelte ki Dr. Sisák István, az SZTE Mezőgazdasági Kar tudományos főmunkatársa, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgató helyettese. Kiemelte, hogy a Mezőgazdasági Karon a Természettudományi és Informatikai Karral együttműködésben zajlik az ország legsikeresebb precíziós agrárgazdálkodási szakmérnöki képzése is, amely az országban elsőként a drónos alkalmazásokat állította a középpontba.

A szakértő szerint a következő lépés a mezőgazdasági robotok elterjedése lesz. Ezen az állásponton van az Európai Bizottság is. Becslése szerint 20 év múlva több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak majd a drónokkal összefüggő területeken, amelyeknek a gazdasági hatásai elérik vagy meghaladják majd a 10 milliárd eurót.

Előző sztori

Szegedi magánlabor fejlesztése az új, koronavírus immunitást vizsgáló teszt

Következő sztori

DÉLI SZÓ – Szeged – 2021.05.28.