Hírzóna

Tízszeresére nőtt a naperőművek beépített kapacitása öt év alatt Magyarországon

Tízszeresére nőtt a naperőművek beépített kapacitása öt év alatt Magyarországon

2021. április 24., szombat
Tízszeresére nőtt a naperőművek beépített kapacitása öt év alatt Magyarországon

Magyarországon a háztartási méretű és háztartási méret feletti erőművek összesített kapacitása 2015-ről 2020 szeptember végére több mint tízszeresére növekedett, 153 MW-ról 1848 MW-ra - nyilatkozta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke a Magyar Hírlapnak.

Horváth Péter János a lap szombati számában megjelent cikkben rámutatott, Magyarország az elmúlt években jelentős lépéseket tett a klímacélok elérése érdekében. A háztartási méretű napelemek teljesítőképessége a 2015-ös 128 MW-ról 2020. szeptember végére 640 MW-ra növekedett, ami öt év alatt ötszörös növekedést jelentett.

A Hivatal 2020. szeptember végén 79 681 darab háztartási kiserőművet tartott nyilván, amelyek közül 65 140-et természetes személyek telepítettek - közölte.

MEKH elnöke hozzátette: a növekedési tendencia még erősebb volt háztartási méret (50 kW) feletti naperőművek esetén. Ezeknek az erőműveknek a beépített kapacitása az elmúlt öt évben ötvenszeresére nőtt, a 2015-ös 25 MW-tal szemben ma 1208 MW-tal számolhatunk.

Mint mondta, "a lendületes növekedés a jövőben sem áll meg". A megújuló villamosenergia-termelést ösztönző legutóbbi METÁR-tender támogatott beruházásai segítségével tovább bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás, és évente újabb 343 GWh villamosenergiát állíthatunk elő megújuló forrásból. Ez évente 160 ezer háztartás teljes villamosenergia-igényét tudja fedezni - mutatott rá Horváth Péter János.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.