Közélet

Szakértők szerint a járvány után csökkenhet a távmunka szerepe

Szakértők szerint a járvány után csökkenhet a távmunka szerepe

2021. április 28., szerda
Szakértők szerint a járvány után csökkenhet a távmunka szerepe

A GKI kutatásában - amit 969 vállalat, kivéve a multinacionális vállalatok megkérdezésével készített - azt vizsgálta, hogy milyen hatással van az irodapiacra, azon belül a vállalati irodaterületek megoszlására a pandémiás helyzet.

A válaszok alapján egy átlagos magyar, nem multinacionális vállat 129 négyzetméter irodaterülettel rendelkezett 2021 márciusában. A mikrovállalkozásoknál az átlag 66 négyzetméter, a kisvállalatoknál 140 négyzetméter, a középvállalatoknál 298 négyzetméter, a nagyvállalatoknál pedig 509 négyzetméter. Az irodaterület kétharmada a vállalkozások tulajdonában áll, és alig harmada bérelt.

A kutatás szerint a következő 1 évben a bérelt irodaterülettel rendelkező vállalatok 94 százaléka nem tervez változtatni a meglévő bérleményén, 4 százalékuk tervezi csökkenteni és csupán 1 százalékuk tervezi növelni.

A saját tulajdonú irodaterülettel rendelkező vállalkozások esetén a vállalatok 92 százaléka nem tervez változtatni a meglévő területén, 3 százalékuk csökkenteni és 5 százalékuk növelni tervezi azt. Ez azt jelzi, hogy a járvány után a kkv-k és a hazai nagyvállalatok csökkenteni tervezik a távmunkát - írta a GKI.

MTI

Kiemelt képünk illusztráció

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.