Egészség

Sokkal több magyar élhette volna túl a járványt, ha egészségesebben élt volna!

Sokkal több magyar élhette volna túl a járványt, ha egészségesebben élt volna!

2021. április 19., hétfő
Sokkal több magyar élhette volna túl a járványt, ha egészségesebben élt volna!

Nem áll jól Magyarország a koronavírus járvány következetében meghalt betegek számát tekintve; itthon lakosságarányosan sokkal többen halnak bele a COVID-19-be, mint "indokolt" lenne. Még azzal együtt is, hogy

a hivatalos tájákoztatás szerint szigorúbb a statisztika Magyarországon, mert olyan embereket is beleszámolnak a járványstatisztikába, akik haláluk pillanatában fertőzöttek voltak ugyan, de nem abba haltak bele.

Noha ez az adat is (mint szinte bármilyen adat, ami a járvánnyal, illetve a járvány elleni védekezéssel összefügg) politikai termék lett, amelyet a különféle politikai érdekcsoportok szeretnek a saját maguk szájíze szerint bemutatni és így-úgy magyarázni; érdemes a számok mögé nézni, és kideríteni, miért ilyen rosszak a halálozási adatok.

Rossz bőrben a magyar: nem figyelnek az egészségükre a legtöbben

Lapunk számos szegedi szakemberrel, orvossal, klinika szaktekintéllyel beszélt az elmúlt a napokban, és bár nem volt érdemi vita köztük az okokat ecsetelve, senki nem akarta adni a nevét az interjúhoz. Azt mondták ugyanis, hogy túlságosan átpolitizálódott a téma, ebből inkább kimaradnának.

A szakemberek véleménye szerint a magyarok általánosan rossz egészségi állapota az oka annak, hogy sokan meghalnak. Más szavakkal,

ha a magyarok jobban odafigyelnének az egészségükre, akkor túlélhetnék a vírust. Úgy, ahogy azt az egészségesebb "nyugatiak" túl is élik.

Lapunk kontrollkérdésekkel fordult a fentiek után Boldogkői Zsolthoz. A szegedi professzort ugyan rendre fenyegetik és támadják szakszerű - és sokszor nem népszerű - nyilatkozatai miatt, de tudását senki nem kérdőjelezi meg (egy bizonyos értelmi szinte fölött).

Arra a kérdésünkre, miszerint kijelenthető-e az, hogy az európai összevetésben tényszerűen bizonyítható „rossz“ egészségi állapot miatt olyanok is belehalnak a vírusba itthon, akik túl is élhetnék ezt, ha egészségesebbek lennének, a szegedi kutató azt mondta:

Igen, egyértelműen ez a helyzet.

Az viszont kérdéses szakmai szemmel, hogy egészen pontosan mekkora szerepet is játszhat a magas hazai covid-halálozási adatokban a magyarok általános egészségi állapota.

"Tudomásom szerint olyan nyilvános adatok, amelyek számszerűsítenék az általános egészségi állapot és COVID általi megbetegedés, illetve halálozás közötti összefügést, nem állnak rendelkezésre.

Elég jól ismerjük viszont a kockázati tényezőket, melyek tekintetében nem állunk túlságosan jól, sőt, igen rossz a helyzet

- magyarázta a professzor. Majd sorba is vette ezeket. (Az egyes állításai mellé pontos, hiteles forrásokat, adatokat, táblázatokat és számsorokat mellékelt Boldogkői Zsolt; de ezeket most helyhiány miatt kihagyjuk a cikkből: csak a tényeket és megállapításokat közöljük).

"Az elhízottság a COVID egyik legfontosabb rizikótényezője. Az EU-ban évek óta Magyarország áll a dobogó tetején, az OECD országokban is „előkelő” helyet foglalunk el. A SARS-CoV-2 brit variánsa az elhízott gyermekekre is veszélyes. Az ún. testtömeg-index (BMI) 30-as érték felett állapít meg az elhízottságot. A magyar populáció átlagértéke 28,5 volt egy 2006-210-es felmérés szerint, jelentősen megelőzve a 2. helyezett Egyesült Királyságot (26,1) és a 3. Írországot (23,0). A szív és érrendszeri betegségek szintén fontos kockázati tényezőt jelentenek. A keringési rendszer problémái miatt bekövetkezett halál gyakorisága tekintetében jóval az EU-s átlag felett „teljesítünk”. Ezen belül, magas vérnyomás betegségben, egy 2014-es felmérés szerint, az EU-ban a magyarok szenvednek leginkább (férfiak 1., nők 2., két nem összesítve 1. hely). Szívroham általi halál gyakoriságában pedig egy-két ex-szocialista ország előz meg minket az EU-ban. Mind az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség esetében hazánk az EU-s átlagtól rosszabb mutatókat produkál.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) az egyik legfontosabb rizikótényező a COVID tekintetében. Európában, Törökországot követően, hazánkban halnak meg a legtöbben ebben a betegségben. A májbetegségek halálozási statisztikájában is igen rosszul állunk, az EU-ban csak Románia előz meg minket. Európában a rákbetegség halálozási arányát tekint a hazai nők a 3., a férfiak pedig a 4. helyen állnak (2018).

Volt idő, amikor a magyarok vezették a tömény szeszfogyasztásban a világranglistát, ma már az EU-ban sem mi vagyunk az elsők, de még mindig igen rossz a helyzet. A dohányzást tekintve az EU-ban a 6. helyen álunk (2016). Viszont, a fizika aktivitás tekintetében majdnem sereghajtók vagyunk, csak a portugálok és a horvátok fordítanak tőlünk kevesebb időt a testi egészségük karbantartására (2017).

Összegezve, a COVID kockázati tényezői között számos ún. komplex betegség szerepel, melyek statisztikáiban hazánk nem áll túl jól. A jelen járvány által okozott megbetegedések és elhalálozások jelenlegi magas számát illetően ez a tény feltehetően igen sokat nyom a latba

- összegezte Boldogkői Zsolt. Hozzátette, hogy a szociális távolságtartó intézkedések, a fegyelmezettség, illetve a védőoltások és a fertőzés által megszerzett immunitás szintén befolyásolják a statisztikák konkrét értékeit. Sőt, egy adott időszakban a járvány sújthat bizonyos régiókat egyszerűen terjedés-dinamikai okok miatt is, és fontos szerepe van a véletlen tényezőknek is - magyarázta.

Negyedik, ötödik, hatodik hullám?

Rákérdeztünk arra is, hogy a mostani adatok alapján várható-e negyedik ötödik hullám?

Ez egy olyan kérdés, amire nem lehet szakmailag hiteles választ adni - mondja Boldogkői. - Ha őszre elérünk egy magas immunitás szintet, akkor magas csúccsal rendelkező hullámot képesek vagyunk megakadályozni, de egy kisebb csúcs előfordulhat.

Az igazi megoldás az lenne, ha elérnénk a nyájimmunitás küszöböt, mert akkor regionális szintén megszűnhetne a járvány. A hosszabbtávú jósláshoz tudnunk kellene, mi történik a koronavírussal világszerte, az oltások és a fertőzés általi védettség milyen tartós lesz, illetve, hogy jelennek-e meg olyan mutánsok, amelyek ellen nem fog hatékonyan védeni a korábban megszerzett immunitás

- közölte a professzor.

Milyen lesz a nyár?

Kíváncsiak voltunk arra, milyen lehet a nyár, szabadok lehetnek-e a magyarok újra; lehet-e strandolni, utazni, turistáskodni.

- Csak bízni lehet, hogy ez lesz a helyzet - közölte Boldokői Zsolt. - Egyik oldalról az oltás programunk jól halad, másrészt, viszont a mutáns vírusok jobban terjednek és komolyabb betegséget okoznak, mint az eredeti variáns. Nyitunk is, ami szintén a járványt segíti. Hogy ezen hatások eredője mi lesz, nem tudható.

A nyarunk attól is függ, hogy Európa, hogyan fog állni a vakcinázottság tekintetében. Sajnos, az adenovírus-alapú vakcinákat illetően túlaggódjuk magunkat, és van ahol állami szinten, van, ahol állampolgári szinten megtagadják ezek használatát

- magyarázta. - Úgy tűnik, az EU felbontja az AstraZenecával kötött szerződését, a Janssen vakcinából pedig nem fog rendelni. A Szputnyik V is adenovírus-alapú. Az orosz vakcinával kacérkodó nyugati országok, lehetséges, hogy emiatt feladják ezirányú terveiket. A Pfizertől vannak ígéretek, de ha még ezek betartásra is kerülnek, nem fogja megoldani Európa problémáját a nyárig. A Sinopharm vakcinával való tapasztalatokat lenne érdemes rendszerbe gyűjteni, és Szerbiához hasonlóan értékelni az adatokat - teszi hozzá a professzor. Szerinte azonban "nem elegendő a tüskefehérje elleni immunválasz tesztelése, a vírus más antigénjei ellen keletkező antitesteket és az ún. T-sejtes immunitást is vizsgálni kellene. A legfontosabb információkat az szolgáltatná, ha megvizsgálnánk a kínai vakcinával oltottak védettségét a vírussal szemben".

A nemzetközi adatok szűkössége, és a hazai populáció genetikai és egészségügyi állapotának sajátosságai miatt egyébként is szükség lenne ilyen vizsgálatokra. Lehetséges, hogy a kínai vakcina jelenthetne egy gyors megoldást járványügyben az EU számára

- tette hozzá.

Szerinte tehát a turizmusból élő országok feltehetően megnyitják a határaikat és beengedik az oltásigazolvánnyal, PCR-, vagy antitest teszttel rendelkezőket, a többi országot illetően nem lehet jósolni.

Egy ’szuper variáns’ megjelenése azonban felboríthat minden forgatókönyvet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.