Ők az a 2 millió magyar, akik biztosan nem oltanák be magukat

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 18 évesnél idősebb magyarok kevesebb mint negyede utasítja el az oltás beadását, ami egyértelmű javulás ahhoz képest, hogy novemberben még 36 százalék volt ezzel így. A Napi.hu és a Pulzus Kutató közös felmérése alapján a nők és a fiatalabbak az elutasítóbbak. Összesen majdnem 2 millió nagykorú van Magyarországon, aki egyelőre nem mutat hajlandóságot az oltakozásra, pedig a nyájimmunitáshoz nem lesz elég 6 millió felnőtt védettsége.

Tovább emelkedett az oltási hajlandóság Magyarországon, a megkérdezettek 46,4 százaléka – beleszámítva azokat is, akik már megkapták az első oltást – beoltatná magát a koronavírus elleni vakcinával – közölte a Központi Statisztikai Hivatal a március 29. és április 4. között levett felmérése alapján, amely szerint a bizonytalanok aránya is csak 15,5 százalék.

A KSH-nak nyilatkozók szerint a 15 évesnél idősebbek körében 19,7 százalék azok aránya, akik nem oltatnák magukat, ez egyértelmű javulás januárhoz vagy novemberhez képest – írja a Napi.hu.

Mivel a nyitás leginkább a felnőttek beoltásán múlik, a Napi.hu és a Pulzus Kutató közös kutatása ezért arra volt kíváncsi, hogy a 18 évesnél idősebbek körében mennyien vállalnák valamelyik vakcina beadását.

A felmérés eredményei szerint pedig a 8,06 millió felnőtt közül már csak 23 százalék (2 millió fő) utasítja el az oltásokat. Ez egyértelmű fejlődés ahhoz képest, hogy tavaly november végén még 36 százalék volt ezzel így.

Ha a magyar társadalmat nem szerint nézzük, akkor két igazán nagy eltérés látszik csak: a férfiak 42 százaléka, míg a nők 33 százaléka vár még az oltásra, vagy hezitál valamiért, de inkább hajlik a dózisok beadására.

Nem meglepő, de érdekes adat, hogy a 18-39 éves korosztályban alig 1 százalék kapta meg mindkét oltását, míg az idősek körében ez 33 százalékot tesz ki, ugyanennyien közülük egyébként legalább egy dózist már beadattak. A 40-59-es korosztály 26 százaléka várja már csak a második dózist. A fiatal felnőttek között 55 százalék még időponttal sem rendelkezik. Megint csak érdekes, hogy ebben a csoportban a legmagasabb az elutasítók aránya, 35 százalék nem kér az oltásból, ami azt jelenti, hogy

a közel 2,65 milliós korosztályból 930 ezer ember egyelőre hajthatatlan és nem kér egyik készítményből sem. Mellettük a 40-59 évesek 2,8 milliós tömegéből 20 százalék nem kér a vakcinákból, ami tovább 560 ezer embert jelent.

Az idősek között is van 14 százaléknyi ellenző, vagyis a 2,6 milliós csoportjukból 365 ezer ember oltásellenes. Összesen itt mutatkozik egy 1,855 milliós tömeg, aki elutasító.

A lakóhely alapján a válaszadók megoszlása már nagyobb szórást mutat: a budapestieknél a legkisebb az oltásellenesség, mindössze 15 százalékos, míg megyeszékhelyen 21, a városokban 23, és a kis településeken ijesztően magas, 30 százalékos.

A felmérés teljes eredményét ITT lehet elolvasni.

Előző sztori

Duda Ernő: Intenzív propagandára lenne szükség arról, hogy a járványnak nincs vége, tessék hordani a maszkot

Következő sztori

Zebrán gázoltak el egy gyalogost, tanúkat keres a rendőrség

Legutóbbi hasonló cikkek