Közélet

Nyitásra készen a szegedi vendéglátóhelyek

Nyitásra készen a szegedi vendéglátóhelyek

2021. április 20., kedd
Nyitásra készen a szegedi vendéglátóhelyek

Eddig is kiemelt figyelem követte a beadott oltások számát, de amióta Orbán Viktor bejelentette, hogy 3,5 millió beoltottnál nyithatnak a vendéglátóegységek kerthelységei, azóta egészen biztos mindenki vet egy pillantást a számlálóra. A szokatlan visszaszámlálás a végéhez közeledik, már nem sok hiányzik a nyitáshoz-ha minden a tervek szerint halad, hétvégén már egy korsó sörrel koccinthatunk valamelyik teraszon az újabb komoly mérföldkő elérésére.

A szegedi vendéglátók startra készek

Bárhol kérdeztük, mindenhol az utolsó simításokat végzik a vendégek fogadása előtt. Szinte garantált a magas forgalom az első napokban, de van ahol rátesznek egy lapáttal és akciókkal várják a vendégeket. Ilyen például a Monster Downtown, ahol stake hétvégével nyitnak. Ahogy szinte minden étteremben, úgy itt is bizakodnak abban, hogy sokan várják a nyitást és jönnek be egy jót enni.

A készletek feltöltve, teraszok kipakolva

Az éttermekhez képest is rosszabb helyzetben voltak a bárok és kocsmák. Ott a házhoz szállítás sem működhetett, így ezek a helyek közel féléve teljesen zárva vannak. A városban járva a legtöbben már elkezdték kipakolni a napernyőket és a kerthelyiségek bútortait. Bár az egyetemisták közül sokan még nem jönnek vissza, a klasszikus egyetemi kocsmák mégis egytől-egyig kinyitnak, és több helyen akciókkal is várják a vendégeket.

Zoltai Flóra, a Center Bár tulajdonosa már napok óta a nyitást készíti elő a kollégákkal. - A terasz berendezéseit kellett kihoznunk a raktárból, letisztítottuk, a napernyőket felállítottuk. Természetesen a készletünket is fel kellett töltenünk, ami nem volt egyszerű, mert hiába kezdtünk hamburgereket házhoz szállítani, a hatalmas bevételkiesést nehezen lehet pótolni. De most nem is akarok panaszkodni, a lényeg, hogy nyithatunk és jöhetnek a vendégek-mondta érezhető örömmel a hangjában.

MUNKA UTÁN VÁRJÁK A FORGALMAT

A teraszok reggel 5 és este fél 10 között fogadhatják majd a vendégeket. Akikkel beszéltünk vendéglátósok, egytől egyig azt várják, hogy hétköznap délután 4-5 óra között indul majd a nagy pörgés és estig nem lesz megállás, hétvégén viszont már a kora délután is telt házzal számolnak több helyen.

Már nem csak papírpohárban kaphatunk kávét

A szegedi cukrászdák is nagyon várják már a teraszok nyitását. Hiába tudtak nyitva maradni és a süteményeket, fagyit kínálni elvitelre, többen térnek be, ha le tudnak ülni asztalhoz fogyasztani. -Nagyobb forgalomra számítok, ha kinyithatjuk a teraszt. Bár az alapanyagárak emelkedtek, a megszokott árakkal találkozhatnak vendégek, akik a teraszt nyitása alkalmából az elmúlt évek „ország tortáiból” is választhatnak-mondta Gyuris László az A Capella cukrászda vezetője.

MÁR CSAK JÓ IDŐ KELLENE

A teraszos vendéglátás sikeréhez nagyban hozzájárul az időjárás. Az utóbbi napokban az évszakhoz képest nagyon hűvös volt és az eső is esett. Az előrejelzés szerint a csapadék a hétvégéig kitart, szombaton és vasárnap viszont nem lesz eső. A klasszikus tavaszi idő azonban várat még magára, 15-16 fokos maximum hőmérséklet várható. Persze ez a majd féléves "szünet" után valószínűleg egy kabáttal orvosolható lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.