Egészség

Ezt még SONKABONTÁS ELŐTT érdemes elolvasni

Ezt még SONKABONTÁS ELŐTT érdemes elolvasni

2021. április 3., szombat
Ezt még SONKABONTÁS ELŐTT érdemes elolvasni

Az emésztés folyamata, a bevitt étel lebontása már a szájban a rágás folyamatával elkezdődik. A fogaink kisebb darabokra aprítják az ételt, a nyál emésztőenzimei pedig elkezdik lebontani. A nyelőcsövön keresztül a gyomorba jutva a sósav és pepszin segítségével folytatódik tovább az emésztés, majd a vékonybélben fejeződik be a fehérjék, szénhidrátok, zsírok lebontása és kezdődik el azok felszívódása. Itt a különböző szervek (máj, hasnyálmirigy) emésztőnedvei is résztvesznek „feldolgozásában”. A fel nem szívódott táplálék innen a bélfal izomzatának további segítségével a vastagbélbe jut, ahol már emésztés nem, csak a víz és egyes sók, ásványi anyagok, vitaminok felszívódása és baktériumok általi előállítása történik. Végül a szervezet által hasznosítatlan „massza” a végbélen átjutva a végbélnyíláson keresztül távozik a szervezetből.

Ez a folyamat sok helyen károsodhat (a bélfal izomzat tónusának, a táplálék tápcsatornán való áthaladási idejének, az emésztőnedvek mennyiségének változása által), melyek emésztési panaszokhoz, kellemetlen tünetekhez vezethetnek. Ilyen a gyomorégés, hasmenés, székrekedés, túlzott gázképződés, emésztési nehézségek máj- és epe problémák. Vegyük sorra a tüneteket és gyógymódjaikat! (Korábbi cikkekben már tárgyaltuk a hasmenés és székrekedés kezelését.)

Gyomorégés

A gyomorégés egy fájdalmas, égő érzés a gyomor felső és a mellkas közepe tájékán, melyet a gyomorsav nyelőcsőbe való visszajutása okoz. Ha ez hetente legalább kétszer előfordul több héten keresztül, akkor reflux betegségről beszélünk. A tüneteket előidézheti a kávé, alkohol, mentolos, zsíros, fűszeres, csípős, túlzott mennyiségű ételek, szénsavas üdítők, citrusfélék, paradicsom fogyasztása, a stressz, dohányzás, nem-szteroid gyulladáscsökkentők szedése és rögtön az étkezést követően történő lefekvés. De a terhesség, túlsúly, rekeszizom sérv is hajlamosító tényező.

Idővel a kezeletlen gyomorégés komoly betegségekhez – asztma, visszatérő tüdőgyulladás, nyelőcső rákos elváltozása, nyelőcsőgyulladás, nyelőcsőszűkület – vezethet.

A kezelésére szánt gyógyszerek vagy a savszekréció gátlásán (ún. protonpumpa gátlók –akár 24 órás hatás- és H2 receptor gátlók- akár 12 órás hatás) vagy gyomorsósav semlegesítésén (savlekötők- 3 órás hatás) keresztül fejtik ki hatásukat. Illetve léteznek a gyomor, bél nyálkahártyájának savval szembeni ellenállását növelő, ún. sucralfat tartalmú készítmények is.

A tüneteket csökkenthetjük, ha kerüljük a gyomorégést kiváltó ételek fogyasztását, lefekvés előtt legalább 2-3 órával már nem étkezünk, laza ruha, túlsúly esetén súlycsökkentéssel, dohányzás elhagyásával stb.

GYOMORÉGÉS OKOZTA VAGY SZÍV EREDETŰ-E A MELKASI FÁJDALOM?

1.Megkülönböztetés a fájdalom helye alapján:
Bár mindkettőnél mellkasi fájdalom is jelentkezik, a szív eredetű mellkasi fájdalom esetében ez kisugárzik a karokba, hátba, vállakba, nyak, torok, álkapocs területére.

2.Fájdalomérzet (fájdalom jellege) alapján:
A szívinfarktus esetén a mellkasi fájdalom során nyomó, facsaró, nehéz, szorító, égető érzésről számoltak be az ezen átesettek. A gyomorégésnél csak a bőr felszíne alatti fájdalomról panaszkodtak az érintettek, mely köhögés, légzés, mozgás hatására fokozódott. A szív eredetű intenzitása pihenés hatására sem változott.

3.A mellkasi fájdalmat kísérő tünetek alapján:
A szív eredetű mellkasi fájdalmat légszomj, rendszertelen szívverés, szédülés, zsibbadás, egyéb területekre (kar, nyak, álkapocs, hát, vállak) kisugárzó fájdalom és zsibbadás kíséri.
A gyomorégés okozta mellkasi fájdalomhoz pedig a nyeléskor jelentkező fájdalom, nyelési nehézség, puffadás, csuklás, rossz lehelet, torokfájás, a szájban jelentkező kellemetlen savanykás íz társul.

Túlzott gázképződés, puffadás, görcsök

Az emésztés során a gyomorgáz és bélgáz jelenléte normális, mely a szájon vagy a végbélen keresztül távozik. Kellemetlenné akkor válik, ha túlzott mértékben képződik és/vagy felhalmozódik, ezzel görcsös fájdalmat, puffadást okozva vagy a gázok gyakoribb távozását vonva maga után.

Kiváltó oka lehet az étkezés közben történő sok levegő nyelése (pl. kisbabák kapkodó szopizása), bizonyos puffadást okozó ételek fogyasztása (hüvelyesek, spárga, kelbimbó, brokkoli, karfiol, hagyma, szilva, káposzta, körte stb.), gyomor-bél rendszeri fertőzések, irritábilis bél szindróma, cöliákia, székrekedés, hormonális okok (nők havi ciklusa), gyógyszerek, táplálékallergia és –érzékenység (tej, glutén) stb.

A leggyakrabban használt hatóanyagok a puffadás csökkentésére a szimetikon, köménymag-, borsmenta-, ánizsmag- kivonat, kamillavirág.

A tünetek csökkenthetőek a zsíros ételek, szénsavas üdítők, gázképződést elősegítő ételek, édesítőszerek (fruktóz, szorbitol), allergiát, érzékenységet kiváltó ételek fogyasztásának kerülésével; a nyugodt étkezéssel; a rágógumizás; dohányzás elhagyásával stb.

Emésztési nehézségek, máj és epe problémák

Az emésztést elősegítő szerek emésztő enzimeket (pepszin, lipáz, proteáz, amiláz) és/vagy gyógynövényeket tartalmaznak, melyek segítségével a szervezet hamarabb fel tudja dolgozni az esetleg túl nagy mennyiségben bevitt táplálékot.

A máj és epe panaszokra szánt szerek közé tartoznak a máj méregtelenítését szolgáló-, az epe elválasztást fokozó-, az epehólyag működését, epekövek feloldását segítő, epúti görcsöket oldó készítmények.

A magas rosttartalmú ételek, a csökkentett szénhidrát és cukor bevitel és az olivaolaj, halolaj fogyasztása segít az egészséges epeműködés fenntartásában.

És végül, de nem utolsó sorban néhány szó a pre- és probiotikumokról…

A probiotikumok olyan jótékony hatású baktériumokat tartalmaznak, melyek csökkentik a gázok okozta puffadást, megszűntetik a hasmenést, erősítik az immunrendszert, részt vesznek a fertőzések leküzdésében, megakadályozzák a káros baktériumok túlszaporodását a gyomor-bélrendszerben és B-vitamint termelnek. A prebiotikumok (inulin, frukto-oligoszacharidok stb.) pedig olyan anyagok, melyek az egyes jótékony baktériumok fejlődését, növekedését segítik elő. Néhány étel is tartalmaz probiotikumokat, ilyen a joghurt, savanyú káposzta, kovászos uborka, kovászos kenyér, savanyútej, kefír, miso leves, tempeh stb.

További kérdéseit a "Gyógyszerész a háznál" oldalon található elérhetőségeken teheti fel.

https://www.gyogyszereszahaznal.hu/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.