Közélet

Enyhítés: éjfélkor kezdődik a kijárási tilalom, tovább lehetnek nyitva a boltok

Enyhítés: éjfélkor kezdődik a kijárási tilalom, tovább lehetnek nyitva a boltok

2021. április 26., hétfő
Enyhítés: éjfélkor kezdődik a kijárási tilalom, tovább lehetnek nyitva a boltok

A döntés alapján

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek (oltottaknak vagy a betegségen átesetteknek) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

A védettséget az igazolvány bemutatásával kell igazolni

Ezt a helyiség üzemeltetője vagy a szolgáltatás nyújtója ellenőrzi. Aki ezt nem teszi meg, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal sújtható, de egy évre be is zárathatják a helyet.

Maradnak a családi rendezvények korlátozásai

A járvány még jelen van, ezért bizonyos intézkedések fennmaradnak, például, hogy az egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak maszkot kell hordaniuk, és fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások.

Ebben a hírben nem részletezik, de a november 9-én kihirdetett szabályok szerint családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt (amibe nem számítanak bele a 14 év alatti gyerekek), esküvőt csak lakodalom nélkül lehet tartani, a szertartáson csak a szülők, testvérek és tanúk vehetnek részt, a temetéseken pedig legfeljebb 50 ember jelenhet meg.

Továbbra is kerülni kell a csoportosulást!

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban továbbra is kötelező maszkot hordani, és kerülni kell a csoportosulást, gyülekezést.

A részletes kormányrendelet IDE KATTINTVA érhető el!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.