Közélet

A tagországok dönthetnek úgy, hogy nem ismernek el egyes vakcinákat

A tagországok dönthetnek úgy, hogy nem ismernek el egyes vakcinákat

2021. április 13., kedd
A tagországok dönthetnek úgy, hogy nem ismernek el egyes vakcinákat

Eric Mamer kérdésre válaszolva hangsúlyozta, a brüsszeli testület az oltási igazolványokkal összefüggésben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által uniós alkalmazásra javasolt vakcinákkal való beoltottságot igazoló tanúsítványok automatikus elfogadását javasolta.

Az uniós oltási portfólióban nem szereplő vakcinákkal kapcsolatban a tagállamok döntésén múlik, hogy elfogadják-e vagy sem az EMA által nem jóváhagyott oltásokat. Ugyanakkor el kell kerülniük mindenfajta hátrányos megkülönböztetést az uniós és az uniós országokon kívüli beoltottak szemben

mondta Eric Mamer

Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője szintén kérdésre válaszolva azt közölte, az Európai Bizottság nem mond, illetve nem tud véleményt mondani a kínai vakcináról, azt azonban az uniós oltóanyag-stratégiával összefüggésben a kezdetektől hangsúlyozza, hogy alapvetően fontos a vakcinák biztonságának és hatékonyságának garantálása.


Hozzátette, az Európai Bizottság mindig is ragaszkodott ahhoz, hogy az uniós oltóanyag-portfólióban megtalálható valamennyi vakcina átmenjen az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatán a rendkívül fontos biztonsági és hatékonysági megfelelés érdekében.

A kínai vakcina nem része az uniós vakcina-portfóliónak, a tagállamok azonban tárgyalhatnak és szerződést köthetnek az uniós oltóanyag stratégián kívül eső oltóanyagok beszerzéséről. Ez esetben azonban a vakcinával felvetőt probléma esetén minden felelősséget az adott tagállamnak kell viselnie - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.