A könyv világnapja – KVÍZ!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Április 23-án a könyv és a szerzői jogok világnapját ünnepeljük. Az olvasás szellemileg frissen tart, csökkenti a stresszt, szélesíti a látókört.

Játékunkban a már klasszikus alapművek mellett a mai kor sikerkönyvei is szerepet kapnak. Felismeri egy rövid leírásból és egy idézetből, hogy melyik műről van szó? Nyugodt szívvel ajánljuk ezeket a regényeket, olvassa el, ha még nem tette!

165

A könyv napja

1 / 10

Egy rejtélyes kisfiú története, aki gyermeki naivitással, tiszta szívvel indul felfedezni a világot és megpróbálja megérteni a felnőttek világát.

– Isten veled – mondta a róka. – Tessék, itt a titkom. Nagyon egyszerű: jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan. 

2 / 10

Egy lebilincselő fantasy, amely klasszikus lovagkirályságot tár az olvasó elé. Westeros hét királyságát egykor a sárkánykirályok uralták. Vérrel és tűzzel teli uralmuknak Robert Baratheon vetett véget, aki letaszította a Vastrónról az utolsó, őrült Targaryen királyt.

“Miért van az, ha az egyik ember épít egy falat, a másik azonnal tudni akarja, mi van a túlsó oldalán?”

3 / 10

Egy ifjúsági regény, mely először 1907-ben jelent meg. A könyv szereplői a budapesti Józsefváros szülöttei, ma már az ifjúsági irodalom halhatatlan hősei. Játék és harc, barátság és árulás, győzelem és halál. A könyv a mai napig a fiatal olvasók kedvence.

Elhallgatott. Törte kis fejét ezen a rettenetes gondolaton, hogy nem látja többé a grundot. Gyerek volt. Szívesen itt hagyott volna mindent ezen a földön, csak a grundot, a grundot, az „édes grundot” ne kellett volna itt hagynia.”

4 / 10

Egy sorozat, mely meghódította az egész világot.  Az erotikus, mulattató és mélyen megindító történetben Anastasia Steele, egyetemi hallgató és Christian Grey, az ifjú vállalkozó vakmerő és szenvedélyes viszonyával ismerkedhetünk meg.

„Sok békát meg kell csókolnod, mielőtt megtalálod a herceged."

 

5 / 10

Az egyik legnépszerűbb magyar író, kabaré- és színpadi szerző, filmíró, a magyar szórakoztató irodalom népszerű képviselője és megújítója. Sajátos stílusát egyéni, bizarr humor, váratlan abszurd fordulatok és a társadalom fanyar humorba csomagolt kritikája jellemezte.

Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban.”

6 / 10

Az egyik legolvasottabb könyv a világon, melyben egy zsidó származású német kislány - naplóján keresztül - mutatja be az életét 1942 június 12-től egészen 1944 augusztus 1-ig.

Állandóan keresem a módját, hogyan lehetnék olyan, amilyen lenni szeretnék, és lennék is, ha... nem volnának mások is a világon.

7 / 10

A legendás, fantasztikus történeteken alapuló könyvsorozat a fiatal varázsló és barátai iskolás éveit követi nyomon.

„Nem kevés kurázsi kell hozzá, hogy szembeszálljunk az ellenségeinkkel, de ahhoz sem kell kevesebb, hogy a sarkunkra álljunk a barátainkkal szemben.”

8 / 10

A szerző legjelentősebb alkotása, mely teljes részletességgel mutatja be a főhősének életének. Egy művész életének intim részleteit, kemény fizikai és szellemi munkáját ismerhetjük meg ebből a kétkötetes életrajzi regényből.

Talán már nem élnék, ha nem hinnék (...). Szerintem csakis így lehet a dolgokban megnyugodni, ha az ember azt mondja: sors. Egyébként valami gúnyos és áttekinthetetlen összevisszaság volna az ember élete.

9 / 10

A történetek olyan világban játszódnak, amelyet mágikus erővel rendelkező lények, emberi és nem-humán fajok, tündék, törpök, vámpírok, alakváltók, egyszarvúak népesítenek be. Rivai Geralt hivatásszerűen foglalkozik a veszedelmes szörnyek kiirtásával.

"Az emberek szeretnek szörnyeket és szörnyűségeket kitalálni, mert akkor ők maguk kevésbé tűnnek szörnyűnek. "

10 / 10

A szerző egyik legismertebb műve, a világ legolvasottabb bűnügyi regénye - és Hercule Poirot talán legrejtélyesebb esete. 

Barátom, ha nyulat akar fogni az ember, vadászgörényt tesz az üregbe. Ha van benne nyúl, ki fog ugrani.

a pontod

Az átlagos pontszám: 73%

0%

Előző sztori

Nyithatnak a mozik, színházak, konditermek és a szállodák – a védetteknek!

Következő sztori

Több mint 200 magyar halt meg egy nap alatt