Sport

25 éve lett először bajnok a Pick Szeged

25 éve lett először bajnok a Pick Szeged

2021. április 21., szerda
25 éve lett először bajnok a Pick Szeged

Szinte hihetetlen, de már 25 éve, hogy először aranyérmet nyert a magyar bajnokságban a szegedi férfi kézilabda-csapat. Akkor Pick Szeged néven.

A történelmi sikernek több összetevője volt. Elsőként kellett hozzá egy edző. Skaliczki László a szezon elején érkezett Szegedre Komlóról. Az akkor még kevésbé ismert szakemberről rebesgették, hogy ő a jövő embere és egy nagy csapattal nagy tettre képes. A Pick lehetőséget adott neki, és az akkor 41 éves tréner élt is vele, a remek játékosállományt igazi csapattá kovácsolta.

MINT AZ ELSŐ SZERELEM

- Ez olyan, mint az első szerelem! Arra mindenki emlékszik. A mindent eldöntő utolsó meccs előtt már egy nappal elutaztunk Dunaújvárosba. Délelőtt sétálni mentünk, és sok-sok szegedi szurkolóval találkoztunk. Biztattak, buzdítottak bennünket és ez átragadt mindenkire. Éreztük, mennyire vágynak a szegedi emberek erre a sikerre, amely végül összejött, hatalmas boldogságot szerezve mindenkinek. Nagyon megérdemelte mindenki ezt a nagy diadalt- nyilatkozta Skaliczki László a klub hivatalos oldalának az évforduló kapcsán.

Addig sűrűn érte az a kritika a Pick Szegedet, hogy hazai pályán bárkit meg tud verni, idegenben viszont bárkitől ki tud kapni. Ez is megváltozott, és idegenben is harapott a Szeged. Emellett remekül használta ki, hogy a legnagyobb rivális Veszprém – legjobbja, Éles József sérülése miatt – egy győri vereséggel lépéshátrányba került.

Az aranycsapat a szezon végi csapatvacsorán.

Sorsdöntő meccs volt a szegediek győri vendégjátéka is. Nem a legjobb előjellel várták a kezdést, a második számú kapus, Dobos József megsérült, ezért „reaktiválták” a Tisza Volánból Árvai Bélát, aki évek óta nem játszott élvonalbeli meccset. Ez a teljesítményén cseppet sem látszott sem akkor, sem a hátralévő meccseken. Emlékezetes momentuma volt ennek a találkozónak, amikor a végén elügyetlenkedett cserénél a pályára repült Skaliczki László stopperórája. Amíg állt a játék, a Pick rendezte sorait és fontos pontot szerzett így. A mester hamiskás mosollyal mondta, hogy véletlen baki volt, az egyik pályára lépő játékos sodorta ki a kezéből.

Az 1996-os év örök emlék marad.

Akárhogy is volt, az a stopper nagyon kellett ahhoz, hogy április 21-én reggel autós, buszos karaván induljon Dunaújvárosba az utolsó bajnokira. Az első félidő után még 12–12 állt az eredményjelzőn, de a második játékrészben már kétség sem fért hozzá, hogy melyik a jobb csapat, így ahhoz sem, hogy ki lesz a bajnok. A 30–25-ös Pick Szeged-győzelem után jöhetett az örömünnep, előbb a helyszínen 800 szegedi szurkolóval, majd egy örökké emlékezetes mámoros éjszaka a „telt házas” Széchenyi téren.

A bajnokcsapat több tagja nullás géppel ünnepelt.

A LEGENDÁK

Avar György, Árvai Béla, Bajusz Sándor, Bartók Csaba, Borsodi Péter, Csavar Zoltán, Dalibor Brajdić, Dobos József, Dobos László, Grőber Mátyás, Fekete László, Fekete Róbert, Mezei Richárd, Molnár János, Nagy Péter, Oszlánczi András, Radovics Sándor. Edző: Skaliczki László.

Már a dunaújvárosi öltözőben folyt a pezsgő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.