/

Új dimenziók nyílnak meg az orvostudomány és a betegellátás előtt Szegeden!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pár éve még scifi lett volna, ma már elérhető a városban a személyre szabott, 3D-s gyógyítás. De mit is jelent ez?

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gazdasági Hivatalának épületében kialakított új központ már jelenleg is számos orvosi és ipari együttműködéshez, valamint több hazai pályázathoz biztosít hátteret.

A 3D Központ megvalósítása mérföldkő a Szegedi Tudományegyetem életében. A 3D nyomtatás technológiájának robbanásszerű fejlődésével ugyanis olyan új dimenziók nyílnak meg az orvostudomány és a betegellátás előtt, amelyekre korábban nem volt példa.

– mondta Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja

A projekt fő célja egy olyan különleges és összetett 3D nyomtatási technológiát alkalmazó kutatói bázis létrehozása volt, amelyben különféle anyagokból készült struktúrákat és orvosi eszközöket alakítanak ki, vizsgálják és fejlesztik őket. A jövőben

ezáltal válhat valóra, hogy egy fül-orr-gégész, száj-, ortopéd-, szív- vagy idegsebész 3D nyomtató segítségével létrehozott modellen tervezzen meg egy műtétet, vagy a beteg egyéni paraméterei alapján kinyomtatott implantátumot helyezzen el annak szervezetében.

A 3D Központ projektzáró rendezvényén Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója hatalmas előrelépésnek nevezte az új központ kialakítását. Úgy fogalmazott, hogy gyakorló orvosként mindennap tapasztalja az orvostudomány, és az azt támogató orvostechnológiai fejlődés jelentőségét és hatását a betegellátás színvonalára.

Előző sztori

Ez nem Hadházy napja volt: a mentők tették helyre a kamuzó politikust!

Következő sztori

Már Szegeden van a Google fotós autója!