Közélet

Tízből öt gyerek szorong a járvány miatt

Tízből öt gyerek szorong a járvány miatt

2021. március 18., csütörtök
Tízből öt gyerek szorong a járvány miatt

Több, mint egy éve tört ki a koronavírusjárvány, amihez alkalmazkodnia kellett az oktatásnak is. Ez leterhelte a diákokat, a szülőket és a tanárokat is egyaránt - mentálisan is. Nemzetközi felmérések és kutatások mutatják be, hogy a fiatalok nehezen küzdenek meg a járvány miatt megváltozott életkörülményükkel.

Minden ötödik gyermek szorong és boldogtalan – derül ki a derült ki az Európai Bizottság kezdeményezte, öt gyermekjogi szervezet (UNICEF, a ChildFund Alliance, az Eurochild, a Save the Children és a World Vision) által indított online felmérésből.

Több mint tízezer 11-17 év közötti gyermek és fiatal vett részt Európán belül (köztünk Magyarországon is) és kívül a kérdőív kitöltésében. Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány korábbi közleménye szerint a fontosabb megállapítások között van, hogy bár a gyermekek kétharmada boldog az iskolában, azonban a válaszadó 17 évesek 80 százaléka érzi úgy, hogy az oktatás nem készíti fel őket a jövőre.

A közleményben azt is írták, hogy

A koronavírus-járvány a stressz és a bizonytalanság felé taszította a gyerekeket Európában és a kontinensen kívül is.

A jelenlegi helyzet számos diáknak fellélegzés is lehet, akik egyébként egy mérgező osztályközösségben töltötték a mindennapjaikat. Az UNICEF közleménye is kitért rá: az öt gyermekjogi szervezet által készített felmérés egyik megállapítása, hogy a gyermekek harmada tapasztalt diszkriminációt vagy kirekesztést.

A társas szocializáció fontos időszaka a fiatalkor, így a korcsoport izolációja kifejezetten negatívan hat az érintettek hangulatára és pszichológiai jóllétére. A helyzetből fakadó kétségbeesés, a biztonság és a kontroll hiánya szorongáshoz vezethet.

Nem beszélve arról, hogy a megnövekedett otthon töltött idő együtt jár a megnövekedett online térben eltöltött idővel, ezáltal az online elszenvedhető sérelmek lehetősége is jelentősen megemelkedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.