Közélet

Százezreket kérnek a Városházán, hogy elmondják, mire költik a szegediek pénzét!

Százezreket kérnek a Városházán, hogy elmondják, mire költik a szegediek pénzét!

2021. március 4., csütörtök
Százezreket kérnek a Városházán, hogy elmondják, mire költik a szegediek pénzét!

Minden önkormányzatnak kötelező (lenne) nyilvánossá tenni a nettó 5 millió forint feletti szerződéseket. Ez Szegeden sincs másként. Az ez alatti tételek azonban már nem olyan könnyen hozzáférhetőek, pedig sok kicsi sokra megy alapon ezekben számos érdekességet lehet időnként felfedezni.

Az apró, avagy a „láthatatlan” közpénz

Kíváncsiak voltunk arra, mire költi ezt a „láthatatlan” közpénzt a szegedi önkormányzat, ezért megpróbáltuk közérdekű adatigénylésben kikérni, hogy kikkel, milyen cégekkel és mire szerződtek az elmúlt időszakban. Azt szerettük volna tudni egészen pontosan, hogy 2019. november 1-e és 2021. január 27. között mely természetes személlyel, jogi személlyel, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettel kötött megbízási szerződéseket az önkormányzat; és kértük, hogy adják meg a megbízási szerződések tárgyát, illetve a szerződések időtartamát és összegét is.

Mindössze tehát egy listát kértünk a szegedi önkormányzattól, de így sem jártunk sikerrel. Hivatalosan azért nem, mert „az 5 millió forint alatti megbízási szerződésekre vonatkozóan nem áll rendelkezésükre kimutatás” – közölte a jegyző, aki annyit azért elárult, hogy „több ezer” ilyen szerződést kötöttek kicsit több mint egy év alatt.

Vagyis, ha mindent jól értünk, akkor a szegedi önkormányzatnál nem vezetik egy bármikor, könnyen és azonnal elérhető listában (például egy sima Excel-táblázatban), hogy kikkel, miért és mennyiért szerződtek le az „apróért”.

317 ezerért már elárulnák

Mivel az önkormányzat szerint nem rendelkeznek kimutatással, ezért azt össze kellene állítaniuk. Mindezért pedig 317 616 forintot kérnek. Annyi szerződésről van szó ugyanis – írták –, hogy 2 hivatali dolgozónak 10 munkanapjába kerülne előásni ezeket.

Ezek után különösen kíváncsiak vagyunk, hogy kik hajoltak le az apróért a szegedi önkormányzatnál, ezért újabb körben próbálunk hozzájutni azokhoz az adatokhoz, amelyekhez elméletileg bárkinek szabad hozzáférése kellene, hogy legyen.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.